NEGOCIERI PNL-UDMR pentru dărâmarea Guvernului Ponta. Urmează discuţii cu UNPR

Liderii PNL şi UDMR s-au întâlnit, miercuri, pentru a negocia susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta, pe care liberalii au depus-o şi care va fi votată pe 29 septembrie.  Liberalii au anunţat că, în cursul zilei, va avea loc o întâlnire şi cu UNPR.

23 sept. 2015, 07:23
NEGOCIERI PNL-UDMR pentru dărâmarea Guvernului Ponta. Urmează discuţii cu UNPR

Liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au declarat, la finalul discuţiilor, că cel mai probabil UDMR va vota moţiunea de cenzură, o decizie formală urmând să fie luată luni de către formaţiunea condusă de Kelemen Hunor.

„A fost o întâlnire foarte bună. O discuţie constructivă. Am încercat să facem paşi spre o constucţie în viitor. Suntem Opoziţie. Şi PNL şi UDMR au nişte obiective pe care le vor discuta in viitorul apropiat. Sper ca luni ca UDMR să ia decizia şi formal în sensul susţinerii moţiunii de cenzură„, a declarat, la finalul discuţiilor, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

„Era normal ca primele discuţii să le începem cu UDMR, care este partid de opoziţie şi care este interesat de parcursul viitor, de programul nostru de guvernare, de o calare a lor pe un program de guvernare. Deocamadată nu este bine să vindem pielea ursului din pădure. Încercăm acum să creăm o majoritatea în favoarea moţiunii de cenzura. Aşa cum ma asteptam, sunt convins că UDMR va lua decizia luni de a vota aceasta motiune de cenzură”, a spus şi Vasile Blaga.

Întrebat cum va reuşi PNL să atragă voturile necesare, în condiţiile în care cele ale PNL şi UDMR sunt insuficiente pentru a pica Guvernul, Vasile Blaga a spus: „Apărem noi nerealişti? Sigur că discutăm cu UNPR. Chiar astăzi. O să avem o întâlnire cu ei astăzi. O să discutăm şi cu dl Geoană.. Câţi are. În Parlament este o matematică, in favoarea unei moţiuni de cenzură. Sunt şi declaraţii ale unor parlamentari de la UNPR care cer plecarea lui Victor Ponta…”

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre moţiunea de cenzură: Nu va fi NICIO SUPRIZĂ. Cred că PSD mă va susţine în continuare. VIDEO

Blaga a adăugat că discuţiile PNL cu celelalte partide vizează în acest moment căderea Guvernului şi nu formarea unei noi majorităţi.

Nu se va discuta cu UNPR absolut nimic de guvernare. Nu se discută despre posturi ministeriale, despre Guvern, se discută exclusiv despre moţiunea de cenzură„, a completat Alina Gorghiu. 

Kelemen Hunor: UDMR va vota pentru moţiunea de cenzură

Şeful UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, după întâlnirea cu liderii din PNL, că formaţiunea pe care o conduce nu va vota împotriva moţiunii de cenzură.

A fost o prima discutie dupa depunerea motiunii de cenzura si nu a fost si ultima. Urmeaza sa mai vorbim in aceste zile. Astazi am abordat doua subiecte: situatia de la TVR si motiunea de cenzura. Motiunea de cenzura este un instrument politic si este foarte bine sa fie folosit in fiecare sesiune parlamentara. Pentru mine ramane intrabarea daca era bine sa fie intiata acum sau peste 2-3 saptamani, dar acum e prea târziu.

UMDR este in opozitie si este aproape sigur ca se va comporta ca o formatiune aflata in opozitie. Nu va vota impotriva motiunii de cenzura, dar consultandu-ma cu colegii mei, marea majoritate crede ca trebuie sa mergem pe logica unei formatiuni politice in opozitie. Decizia formala o vom lua luni, la sedinta grupurilor reunite. Pana atunci, sa considerati aceasta pozitie ca pe una oficiala si nu putem spunem mai mult.

Ne intereseaza daca cumva acest Guvern pica sau Victor Ponta face un pas inapoi, trebuie sa stim ce vor sa faca mai departe cei de la PNL. Este un lucru poate mai important decat soarta motiunii de centura, pentru ca este o perioada limita, un an de zile pana la alegrile parlamentare, daca totul merge bine si trebuie sa vedem proiectele, programul politic pentru acest an. Despre asta o sa vorbim la urmatoarea intalnire.

Am facut calculele daca actuala coalitie il sustine pe premier si sustine Guvernul actual, atunci motiunea nu are nicio sansa sa treaca, fiindca e vorba de artimetica. Acest lucru inseamna ca Guvernul va ramane pana anul viitor, va propune buget, va vota buget si va merge pana la alegerile parlamentare„, a spus Kelemen Hunor.

Moțiunea de cenzură „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, inițiată de PNL va fi citită, miercuri, în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului. Dezbaterea şi votul vor avea loc săptămâna viitoare, pe 29 septembrie.