Guvernul propune majorarea salariului minim din luna mai. Sindicatele anunţă proteste UPDATE

Reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni seară, din Consiliul Naţional Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai. Sindicatele nu sunt de acord cu această decizie şi spun că la începutul anului 2016 ar putea avea loc proteste, dacă salariul nu va fi majorat.

28 dec. 2015, 14:40
Guvernul propune majorarea salariului minim din luna mai. Sindicatele anunţă proteste UPDATE

UPDATE 22.00 Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, discuțiile nu s-au finalizat cu o concluzie, Guvernul urmând să vină cu o propunere ce va fi analizată în ședința Consiliului Economic și Social (CES) de marți. Hotărârea finală a Executivului cu privire la majorarea salariului minim în 2016 ar trebui să fie aprobată în ședința de Guvern de miercuri.

UPDATE 20.05 Reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni seară din Consiliul Naţional Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact, potrivit Mediafax.

Liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că propunerea reprezentanţilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie.

Guvernul a venit cu o propunere ca salariul minim să fie de 1.200 de lei, aplicat de la 1 mai 2016. Propunerea avea ca justificare faptul că este nevoie de un studiu care să analizeze impactul pe diferitele județe sau anumite sectoare de activitate care să poată să absoarbă creșterea de 150 de lei a salariului minim. Din acest punct de vedere, mișcarea sindicală a spus că nu este de acord, pentru că decizia se ia acum, și decizia luată, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim. Poate avea efect asupra măsurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale legate de locul de muncă, dar, de fapt nu există nicio argumentație logică legată de existența acestui studiu, după ce decizia pe salariul minim este luată. S-a reconfirmat lucrul că se dorește un mecanism de stabilire a salariului minim pe mai multe criterii, implicit pe coșul minim și care să aibă o coerență și o predictibilitate pe viitor. Este singurul pas pozitiv„, a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Sindicaliștii au anunțat că la începutul anului viitor ar putea avea loc proteste, dacă salariul nu va fi majorat.

Vedem deciziile actualului Guvern. În orice caz, i-am anunțat foarte clar că dacă nu se crește salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea mișcări, pentru că actualul guvern nu are nicio justificare de a menține o discriminare între sectorul economic și sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariați care sunt în sectorul economic„, a mai spus liderul Cartel Alfa.

———————————————————–

„Toți președinții de confederații de angajatori și confederații sindicale sunt invitații să participe la CNT (Consiliul Național Tripartit—n.r.). Iar din partea Guvernului sunt vreo 33 de persoane”, a afirmat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Acesta a explicat încă de săptămâna trecută că situația salariului minim pe economie în 2016 ar trebui să fie decisă în ședința de Guvern de la finalul anului, care va avea loc după Consiliul Național Tripartit.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a anunțat recent că autoritățile analizează cele două propuneri convenite de partenerii sociali în privința majorării salariului minim pe economie la 1.200 de lei, iar decizia finală va fi luată, în ședință de Guvern, până la finalul anului.

Practic, sunt două propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Cea de-a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar în momentul de față analizează variantele, deci cele două propuneri”, a spus Claudia Ana Costea.

Potrivit datelor prezentate de Inspecția Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.