Negocierile cu FMI s-au reluat la sediul Finanţelor, pe tema deficitului bugetar

Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-au reluat, sâmbătă, de la ora 11.00, la sediul Ministrului Finanţelor Publice, principalul subiect de discuţie fiind deficitul bugetar.

06 dec. 2014, 09:26
Negocierile cu FMI s-au reluat la sediul Finanţelor, pe tema deficitului bugetar

După discuţiile de vineri nu s-a ajuns la nici un acord privind nivelul deficitului, în condiţiile în care, potrivit oficialilor MFP autorităţile române au propus un deficit bugetar de 1,4% din PIB, iar reprezentanţii Fondului cer un nivel de deficit de 0,9 la sută din PIB, pentru execuţia pe 2015.

Autorităţile române îşi menţin poziţia în negocierile cu FMI: deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB.

„Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic şi prea apăsător pentru situaţia României de azi. Orice discuţie sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei româneşti”, sublinia Vâlcov.

Victor Ponta: Nu cred că acordul cu FMI se va rupe

Potrivit ministrului delegat, diferenţa între solicitarea FMI şi nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 – 4 miliarde lei, care ar trebui tăiaţi din buget de la investiţii publice.

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ conveniseră un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA (European Standard Audit) a Uniunii Europene.