Negocierile USD – UDMR, în impas. Vezi ce noi cerinţe au maghiarii

Negocierile dintre USD și UDMR sunt în impas din cauza solicitării Uniunii de a prelua Ministerul Sănătății și de a-l numi în fruntea acestuia pe fostul ministru Cseke Atilla, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 08:53
Negocierile USD – UDMR, în impas. Vezi ce noi cerinţe au maghiarii

 

În cursul dimineții de luni erau anunțate noi negocieri între UDMR și reprezentanții USD, după ce duminică după-amiază întâlnirile dintre cele două părți au fost anulate.

UDMR ar fi solicitat până acum, potrivit unor surse, un post de vicepremier și două de miniștri. Vicepremier și ministru al Culturii ar putea fi Kelemen Hunor, în vreme ce Attila Korodi ar putea ocupa postul de ministru al Mediului.

Oficial, Consiliul Reprezentanților Unionali a mandat conducerea UDMR să poarte negocieri pentru intrarea la guvernare.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că programul de guvernare nu va fi modificat și este de înțeles acest lucru, dar printr-un acord politic se poate ajunge la câteva proiecte comune ce pot fi susținute în Parlament, în Guvern și pot fi votate acele inițiative legislative care, conform documentului, ajung în Legislativ.

În fața Consiliului Reprezentanților Unionali, Kelemen Hunor și-a luat angajamentul că UDMR va încerca să ajungă la un acord care să asigure o bună guvernare, însă a spus că Uniunea are de ales între trei posibilități: fie rămâne în Opoziție, fie va sprijini Guvernul din Parlament, fie va participa la guvernare, însă în anumite condiții.

El a susținut că, dacă UDMR acceptă un rol la guvernare, atunci va fi un lucru bun și pentru România, însă acest lucru trebuie decis doar dacă se formulează condiții concrete, precizând va duce tratativele cu Partidul Social Democrat pe cele trei mari capitole — drepturi minoritare, probleme economico-sociale și infrastructură.