NELSON MANDELA A MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud

Publicat: Joi, 05 Decembrie 2013 23:59 // Actualizat: Vineri, 06 Decembrie 2013 00:30 // Sursa: romaniatv.net

Nelson Mandela a murit. Primul preşedinte sud-afican de culoare a câştigat respectul întregii lumi pentru lupta sa împotriva regimului de apartheid din Africa de Sud. Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, iar ulterior a devenit primul preşedinte de culoare sud-african. A jucat un rol esenţial în eforturile pentru pace, care i-a adus şi Premiul Nobel în 1993.

Nelson Mandela s-a născut în 1918, într-un mic sat Africa de sud. Rolihlahla Dalibhunga a fost numele dat de părinţi, însă cel de Nelson l-a primit la şcoală, de la o profesoară.

Nelson şi-a pierdut tatăl la 9 ani. Aşa a ajuns în grija unui lider tribal local. Acesta l-a trimis la cele mai bune şcoli la care copiii de culoare aveau acces la acea vreme.

Citeşte şi: Nelson Mandela a murit

A devenit avocat şi şi-a deschis un birou la Johannesburg cu partenerul său, Oliver Tambo. Împreună, cei doi au făcut campanie împotriva apartheidului, sistemul condus de un partid format exclusiv din albi şi care oprima majoritatea de culoare.

În 1956, a fost acuzat de înaltă trădare, alături de alţi 155 de activişti, dar acuzaţiile împotriva lui au fost retrase după un proces care a durat mai uţţi ani.
Rezistenţa împotriva apartheidului a luat amploare, mai ales din cauza unor legi noi care le dictau sud africanilor de culoare inclusiv unde pot locui sau munci.

Tensiunile cu regimul de la putere au culminat în 1960, când poliţia a ucis 69 de oameni. Masacrul a marcat sfârşitul rezistenţei paşnice, iar Mandela - devenit deja vicepreşedinte al Congresului naţional african, a lansat o campanie de sabotaj economic. A fost însă arestat şi acuzat de sabotaj şi tentativă de răsturnare a guvernului.

În 1964, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. La proces, şi-a exprimat ideile despre libertate, democraţie şi egalitate.

"Am luptat împotriva dominaţiei albe şi am luptat împotriva dominaţiei de culoare. Am preţuit idealul unei societăţi democrate şi libere, în care toţi oamenii să trăiască împreună în armonie şi cu şanse egale. Este un ideal pentru care sper să trăiesc şi să îl împlinesc. Dar, dacă va fi nevoie, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor", spunea Mandela.

În timp ce era închis, tinerii de culoare au luptat împotriva minorităţii albe aflate la putere. Au fost ucişi sute, iar alte mii - răniţi, iar revolta a fost înăbuşită.

În 1980, Oliver Tambo, aflat în exil, a lansat o campanie internaţională pentru eliberarea prietenului său. Presiunea a dat roade, iar în 1990, preşedintele de Klerk l-a eliberat din închisoare.

Aşa au început negocierile pentru o nouă conducere, multi-rasială.

În decembrie 1993, Nelson Mandela şi de Klerk au primit premiul Nobel pentru pace.

5 luni mai târziu, pentru prima oară în istoria Africii de sud, toţi cetăţenii au votat în alegeri libere, iar Mandela a fost ales preşedinte, cu o majoritate covârşitoare.

Când a împlinit 80 de ani, Mandela s-a însurat pentru a treia oară. Cu Graca Machel, văduva fostului preşedinte mozambican.

După ce a renunţat la funcţia de preşedinte, în 1999, Nelson Mandela a devenit cel mai cunoscut ambasador al ţării sale. A susţinut campania de luptă împotriva HIV-SIDA şi a luptat pentru dreptul sud-africanilor de a găzdui Campionatul mondial de fotbal din 2010.

În 2004, la 85 de ani, Nelson Mandela s-a retras din viaţa publică pentru a petrece mai mult timp alături de familie şi prieteni, dar şi pentru a "medita în linişte". Nu mă sunaţi, vă sun eu! - i-a descurajat el pe cei care se gândeau să îl invite la diverse angajamente publice.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 dec 14:07
Votează email 0 email
...coincidenţă tristă: Ce făcea fiica lui Nelson Mandela când a aflat de moartea tatălui său NELSON MANDELA A MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud Filmul, în care vor juca mai mulţi actori sud-africani, a fost turnat în câteva zone din Eastern...
06 dec 09:57
...stat. Familia lui Mandela s-a adunat în număr mare la casa acestuia din Johannesburg. Mandela, încarcerat timp de 27 de ani de către regimul segregaţionist de apartheid, a ieşit din închisoare fără să spună vreun cuvânt de răzbunare. Eliberat în 1990,...
06 dec 03:20
Votează email 0 email
...de stat”, a adăugat el, anunţând că drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până la înmormântare. NELSON MANDELA A MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud ...
06 dec 02:42
Răspunde | Votează email 0 email
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Bani, Telefoane, Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Manager de Fotbal Gratuit AICI:

Http://SmartUrl.it/RoML
06 dec 00:41
Răspunde | Votează email 0 email
ADRIAN
s-a stins o stea a justitiei,democratiei si libertatii.sa odihnesti in pace
06 dec 00:32
... Nelson Mandela a murit. Primul preşedinte sud-afican de culoare a...
1
EUR
4.8351
RON
03 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H