Nelu Tătaru a vorbit despre momentul în care românii vor primi vaccinul anticovid: „Vaccinurile au trecut deja în faza finală”

Nelu Tătăru, ministrul Sănătății, a declarat la RFI că România va primi, anul viitor, în jur de 1,2 milioane de doze de vaccin anti- Covid. 

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 13:11
Nelu Tătaru a vorbit despre momentul în care românii vor primi vaccinul anticovid: „Vaccinurile au trecut deja în faza finală”

Nelu Tătaru susține că sunt în jur de șase firme în relație cu Comisia Europeană, care au vaccinul în studiu. Două dintre ele sunt deja în faza a 3-a, faza finală a studiului, a adăugat ministrul Sănătății.

„De trei luni de zile noi suntem angrenați la nivelul Comisiei Europene în obținerea unui vaccin. Comisia Europeană are legături cu firme care produc vaccin în acest moment. Sunt 6 firme, dar contracte ferme sunt cu două firme care s-au obligat să aducă anul viitor 300 de milioane de doze, cu posibilitatea furnizării a încă 100 de milioane. Prima tranșă va fi de 30 de milioane. România, în acest angrenaj, din punct de vedere populațional, primește cam 4% din aceste vaccinuri. Din primul eșantion de vaccinuri, România va primi în jur de 1,2 milioane de doze. Noi am făcut solicitarea la Comisia Europeană pentru 10.700.000 de persoane care să poată fi vaccinate”, a declarat lministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Citește și: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Avem o imunizare mică, sub 4% din populaţie are anticorpi COVID-19

Potrivit acestuia, „Vaccinurile sunt în fazele 1 și 2 de studiu, însă unele firme care sunt în relație cu Comisia Europeană au trecut deja în faza a 3-a, faza finală”. Este vorba despre utilizarea vaccinului pe eșantioane mari de persoane, inclusiv cu comorbidități. În această fază a studiului, cercetătorii confirmă eficiența, notează inclusiv reacțiile advserse, dacă există, și colectează informațiile ce vor permite utilizarea vaccinului în siguranță, scrie RFI.ro.

Citește și: Ministrul Sănătăţii sfătuieşte medicii de familie să treacă toate datele cerute de şcoală pe o singură adeverinţă

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că „suntem încă în primul val, în a doua fază, sau a doua cocoașă, cum îmi place mie să-i spun, dar ține doar de noi previziunile de viitor. Suntem pe un platou de trei săptămâni, pe care încercăm să-l menținem așa cu măsuri de revenire la activitate. Avem un septembrie dificil, cu redeschidrea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, revenirea din concedii, transportul comun aglomerat, începutul anului școlar, campanie electorală și alegerile de pe 27 septembrie. În fiecare dintre aceste activități, avem ordine de ministru comune cu miniștrii de resort care stipulează inclusiv normele de desfășurare și funcționare a acestor activități. În măsura în care vom respecta aceste norme, vom avea o creștere ușoară a numărului de cazuri noi, gestionabilă. În caz contrar, putem să ne așteptăm la o creștere accentuată”.