Nelu Tătaru, anunţ despre vârful epidemiei de coronavirus: „Sunt nişte săptămâni cruciale”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat, duminică, la România TV, că încă nu a fost atins vârful epidemiei generate de noul coronavirus în România şi a îndemnat la prudenţă pentru că peste 11.000 de oameni au fost infectaţi cu COVID-19, iar 236 dintre aceştia sunt în stare critică la reanimare. 

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 17:27
Nelu Tătaru, anunţ despre vârful epidemiei de coronavirus: „Sunt nişte săptămâni cruciale”

Într-o intervenţie telefonică la România TV, ministrul Sănătăţii a îndemnat că „precauţia trebuie să rămână” pentru ca după 15 mai să poată fi instituite măsuri de relaxare a restricţiilor.

„Nu am atins vârful. Nu vreau să mă gândesc încă la măsuri de relaxare. Avem un număr de cazuri de care s-a modificat în fiecare zi. În acest moment avem în reanimare 236 de cazuri în stare critică. 

Suntem în repertoriul celor 10-12.000 de cazuri până la vârf. Rămâne la momentul actual să păstrăm acele reguli de igienă. Precauţia trebuie să rămână”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Bilanţ CORONAVIRUS România: Număr aproape dublu de infectări faţă de ieri: 401 în ultimele 24 de ore, 11.036 de cazuri în total

Întrebat de jurnalista Simona Gheorghe despre ce măsuri vor fi luate după încheierea stării de urgenţă, Nelu Tătaru a explicat că „în măsură în care vom avea o scădere a numrului de cazuri, de decese, se poate vorbi despre măsuri de relaxare. Orice măsură de relaxare trebuie luată gradual”.

Nelu Tătaru, noi explicaţii despre demiterea lui Adrian Streinu Cercel

Aflat în dialog cu Nelu Tătaru, fostul premier Victor Ponta l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii de ce l-a demis pe profesorul Adrian Streinu Cercel de la conducerea Comisiei anti-COVID din Ministerul Sănătăţii.

„Domnul profesor Cercel pe care-l respect ca profesionist a avut o ieşire pe data de 11 aprilie. Punctul său de vedere nu corespunde cu cel au Guvernului. Am avut o discuţie cu domnul Cercel. Opiniile dânsului nu corespundeau cu ale noastre”, a explicat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă ia în calcul demiterea medicului Adrian Streinu Cercel de la conducerea Institutului „Matei Balş”, ministrul Sănătăţii a explicat că profesorul face parte din „corpul medical care şi-a făcut datoria”.

În replică, Victor Ponta a spus că Nelu Tătaru a dat un „răspuns diplomatic”.

„A fost o decizie politică. Atunci când preşedintele, premierul intervin peste profesionişti”, a spus Victor Ponta, liderul Pro România, la România TV.

De asemenea, Victor Ponta l-a întrebat pe Nelu Tătaru dacă va prezenta un raport în Parlament despre situaţia Spitalului Judeţean Suceava, devenit focar de coronavirus.

„Dacă mi se va cere, o voi face. Este deschisă o anchetă penală in rem la Suceva”, a menţionat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, sfat pentru români până la relaxarea restricţiilor

„Mai avem trei săptămâni. Sunt nişte săptămâni cruciale pentru atingerea vârfului acestei curbe. Urmărim evoluţia în dinamică”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Încă 18 persoane au murit în România de coronavirus. Bilanţul morţilor a ajuns la 619