Nelu Tătaru, apel la medicii români din diaspora: Le cere ajutorul în lupta cu coronavirusul din ţară

Lupta împotriva noului coronavirus devine din ce în ce mai dură în România. Numărul cazurilor de COVID este într-o continuă creştere, iar medicii români abia reuşesc să îi facă faţă.

17 nov. 2020, 09:12
Nelu Tătaru, apel la medicii români din diaspora: Le cere ajutorul în lupta cu coronavirusul din ţară

Nelu Tătaru face un apel către diaspora. Ministrul Sănătăţii susţine că a luat legătura cu ambasadele din statele Uniunii Europene și cu comunitățile medicilor români de acolo, pentru a le solicita ajutorul în criza coronavirus.

Nelu Tătaru: Suntem pe baricadem şi cred că medicii români, oriunde s-ar afla, sunt cu gândul la ai noştri

„Noi deja am luat legătura în această dimineață cu ambasadele noastre din statele Uniunii Europene, cu comunitățile de români medici, să le solicităm în acest moment dificil colaborarea și ajutorul. Suntem toți pe baricade și noi credem că toți românii, oriunde ne aflăm, suntem cu gândul la ai noștri”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a explicat de ce medicii români nu doresc să se întoarcă în ţară.

“Spitalele nu asigură securitatea actului medical și nici nu asigură securitatea pacientului. Haideți să-i lăsăm să își desfășoare în condiții de securitate activitatea, să le asigurăm un loc unde să poată performa. Trebuie să îi plătim după pregătire și după performanță, eu sunt sigur că vor vrea să vină să profeseze acasă. În condițiile în care îi vom plăti într-un mod derizoriu, în condițiile în care nu le vom asigura condițiile să își desfășoare actul medical într-o calitate la maxim, în condițiile în care nu le vom asigura acea decență profesională, dar și socială, nu vor reveni în țară”, a declarat Tătaru.

Record de pacienţi la Terapie intensivă

Până astăzi, 9.075 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 15.11.2020 (10:00) – 16.11.2020 (10:00) au fost raportate 149 de decese (86 bărbați și 63 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.467. Dintre acestea, 1.187 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.702.328 de teste. Dintre acestea, 11.266 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.499 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.767 la cerere.

Pe teritoriul României, 47.397 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.229 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 80.152 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 17 persoane.

Citeşte şi: Nelu Tătaru: „80% din managerii spitalelor din România ar trebui schimbaţi. Coordonarea acestora ar trebui să ajungă la Ministerul Sănătăţii”