Nelu Tătaru crede că situaţia e mai gravă decât o arată cifrele. „Numărul real de cazuri zilnice de Covid e posibil să fie de 50.000”

Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, crede că situaţia epidemiologică de la noi din ţară este mult mai gravă decât o arată statisticile şi consideră că pentru o situaţie mai aproape de realitate cifrele publicate zilnic ar trebui să fie înmulţite cu 5.

04 oct. 2021, 15:40
Nelu Tătaru crede că situaţia e mai gravă decât o arată cifrele. „Numărul real de cazuri zilnice de Covid e posibil să fie de 50.000”

Nelu Tătaru a făcut comparaţie cu sitaţia de acum cu cea din valul doi. „În valul doi cel mai mare număr de cazuri era 10.000. Acum cred că am luat-o cam ușor. În condițiile în care avem teste, ne testăm acasă, uneori poate nu declarăm și avem cazurile care trecute printr-o primă fază din boală ajung la spital direct pe terapie intensivă.

Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puțini. Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă. Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi”, a spus fostul ministru al Sănătăţii, la Digi24.

Citeşte şi România va deveni focarul Covid-19 al Europei. Nelu Tătaru avertizează: UE va impune restricții

„Suntem pe o pantă ascendentă. Mobilitatea este cea care dă și transmiterea în comunitate. Urmează ca săptămâna aceasta și cea următoare să mai avem un trend crescător odată cu deschiderea școlilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi. Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri.

În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a mai spus Nelu Tătaru.

Citeşte şi Nelu Tătaru: Vom vedea vârful valului patru la sfârşit de octombrie

„Unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline (…) Pandemia nu este scăpată de sub control, dar cred că este prost gestionată în acest moment, pentru că am luat-o prea ușor”, a mai declarat fostul ministru.