Nelu Tătaru, în vizorul DNA. Fostul ministru ar fi locuit ilegal într-un apartament de stat

Nelu Tătaru a intrat în vizorul DNA. Potrivit unor surse juridice, fostul ministru al Sănătății ar fi locuit ilegal într-un apartament RAAPPS. Nu avea acest drept, în condițiile în care deține o locuință în Capitală, pe care a închiriat-o și câștigă anual peste 40 de mii de lei. Apartamentul RAAPPS, situat în centrul Bucureștiului, a fost închiriat legal de Codrin Doru Lungu, un secretar general adjunct din Ministerul Sănătății.

19 nov. 2021, 12:57
Nelu Tătaru, în vizorul DNA. Fostul ministru ar fi locuit ilegal într-un apartament de stat

În realitate, la începutul anului trecut, în locuința respectivă ar fi stat Nelu Tătaru și consilierul său, Lucian Timofticiuc. Newsweek scrie că întreaga afacere cu iz penal a avut loc în prima jumătate a anului 2020 şi este acum investigată de Direcția Națională Anticorupție, deoarece Nelu Tătaru are în proprietate un apartament în București, de pe urma căruia încasează o chirie anuală de 42.000 de lei.

În ianuarie 2020, Codrin Doru Lungu a fost detașat de pe funcția de auditor la Direcția de Audit Public Intern a ANAF pe funcția de secretar general adjunct la Ministerului Sănătății, printr-o decizie emisă de Ludovic Orban, premierul României de la acea vreme.

Citeşte şi: Nelu Tătaru, despre problemele din sănătate discutate la negocierile cu PSD. „S-a discutat foarte mult de nişte măsuri de urgenţă şi de un plan de perspectivă”

Lungu a solicitat ulterior să-i fie pusă la dispoziţie o locuinţă de serviciu în Bucureşti, cu toate că avea în proprietate o vilă în localitatea ilfoveană Cernica, aflată la 15 km de centrul Capitalei. Astfel, Ministerul Sănătății a cerut pentru Lungu o locuință de serviciu de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Astfel, Ministerul Sănătății a închiriat un apartament într-un bloc situat pe strada Dionisie Lupu nr. 74, lângă Ambasada Marii Britanii. Pentru apartamentul lui Codrin Doru Lungu, Ministerul Sănătății plătea o chirie lunară de 3.200 de lei, plus cheltuieli de întreținere cuprinse între 600 și 800 de lei. În total, este vorba de costuri de aproape 4.000 de lei lunar.

Potrivit sursei citate, Codrin Doru Lungu a pus apartamentul la dispoziția lui Nelu Tătaru care, în prima jumătate a anului 2020, a deținut funcțiile de secretar de stat, respectiv ministru al Sănătății. Motivul:  Tătaru nu putea să beneficieze de locuință de la RAAPPS, întrucât deținea un apartament în București, de pe urma căruia încasa o chirie anuală de 42.000 de lei (3.500 de lei pe lună).

Mai mult, Nelu Tătaru a locuit în apartamentul închiriat de Ministerul Sănătăţii de la RAAPPS, împreună cu consilierul său personal, Lucian Timofticiuc. De altfel, Timofticiuc a şi recunoscut că a locuit în apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Cosmin Lungu.

„Apartamentul din strada Dionisie Lupu în care eu am stat temporar, cât a fost stare de urgență, era al secretarului general adjunct Cosmin Lungu. Noi am avut câteva cazuri de COVID în minister și câteva zile a trebuit să stăm izolați până am făcut testele. Am stat împreună cu domnul Lungu. Stăteam cu toți acolo și nu ne duceam la familiile noastre tocmai pentru a nu fi probleme”, a spus Lucian Timofticiuc, conform Newsweek.

Întrebat dacă îi gătea ministrului Nelu Tătaru, Lucian Timofticiuc a spus că „ministrul mânca la birou și venea foarte târziu acolo. Venea la 11-12 noaptea. Era la emisiuni. Eu nu am stat în carantină cu dânsul. Eu am stat foarte puțin acolo. E treaba ministrului cât a stat acolo. Îl puteți întreba pe ministru cât a stat acolo. Eu nu vorbesc în numele dumnealui. Eu pot să vă spun doar că am stat câteva zile acolo, în perioada cât au fost suspiciuni de COVID. Au fost perioade când ne testam, o zi-două stăteam acolo.”

Lucian Timofticiuc a mai spus că el avea un apartament închiriat în zona Unirii. Întrebat de ce nu s-a izolat în apartamentul închiriat de el, Timofticiuc a invocat „suspiciunea de COVID”.

Codrin Doru Lungu a părăsit Ministerul Sănătății pe 31 iulie 2020, atunci când i-a expirat detașarea pe funcția de secretar general adjunct. Tot atunci a încetat și contractul de închiriere semnat de Ministerul Sănătății cu RAAPPS. Întrebat dacă a locuit împreună cu ministrul Nelu Tătaru și consilierul Lucian Timofticiuc, Codrin Doru Lungu a evitat discuția: „Nu pot să comentez nimic. Nu am fost audiat de DNA. Chiar nu vreau să comentez”.

La rândul său, Nelu Tătaru a refuzat să explice de ce a folosit apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Codrin Doru Lungu.

Potrivit Newsweek, procurorii DNA au deschis un dosar penal în legătură cu apartamentul folosit de ministrul Nelu Tătaru. Surse din cadrul DNA au precizat sub protecția anonimatului că în acest dosar au fost cerute documente de Ministerul Sănătății și au fost audiate mai multe persoane.

DNA a transmis că liberalul Nelu Tătaru „nu are calitate de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție”.

Citeşte şi: Guvernul renunţă la mai multe restricţii în contextul scăderii numărului de infectări COVID


loading...
Partenerii noștri