Nelu Tătaru anunţă noi măsuri restrictive de la 1 august

Într-un interviu acordat la DIGI24, ministrul Nelu Tătaru a anunţat care vor fi măsurile ce se vor lua de la 1 august în urma creşterii cazurilor de COVID-19. "Valul unu nu s-a terminat. Trebuie sa ne obisnuim sa convieţuim cu acest virus cel puţin un an, doi." 

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 17:24
Nelu Tătaru anunţă noi măsuri restrictive de la 1 august

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat marţi, într-un interviu acordat DIGI24, care vor fi noile măsuri restrictive ce vor fi adoptate de la 1 august pe tot teritoriul naţional:

„Portul măştii in spatiile publice aglomerate deschise şi închiderea teraselor după ora 23:00 pentru a evita răspândirea accelerată a virusului.” sunt soluţiile menţionate de acesta. 

În ceea ce priveşte aglomerarea excesivă de pe litoral, ministrul a comentat:

„Aglomeraţia de la mare este foarte periculoasă pentru persoane din areale diferite. Suntem într-un moment de raspandire accelerată, de focare care se insistuie in urma aglomerarilor de la mare. Distanţa trebuie păstrată inclusiv în apă. Autoritatea teritorială din Constanţa va fi responsabilă pentru controalele de pe plajă „

Abordarea din punct de vedere politic a situaţiei de după ridicarea stării de urgenţă a afectat negativ percepţia populaţiei asupra măsurilor adoptate:

„Am grăbit politic luarea deciziilor. Cât timp n-a existat factorul politic, a fost gestionată bine situaţia. Sfârşitul lunii mai şi ultima săptămână din iunie ajunsesem să avem 120 de cazuri noi de la o zi la alta. Astăzi suntem aproape la 1.151, aproape 1.200 de cazuri în contextul în care au urmat nişte momente în care neîncrederea, bagatelizarea a tot ceea ce a însemnat acea perioadă, instigarea la nerespectarea unor reguli, vidul legislativ, nerecunoaşterea acestei pandemii au făcut o reclamă o proastă gestionării eficiente a situaţiei. Suntem într-un moment medical, nu într-unul politic”, afirmă el.

Chestionat asupra organizării alegerilor din toamnă, Nelu Tătaru a afirmat:

„Alegerile de  pe 27 pot fi organizate cu respectarea unor reguli. Fără aglomeraţie, cu mască, cu dezinfectant în secţie. Ele se pot gestiona şi într-o singură zi, cu respectarea regulilor de distanţare şi cu organizarea de urne mobile in spitale.” 

El a mai declarat, referitor la creşterea numărului cazului de infectări, că în două, trei săptămâni vom putea vorbi de o stabilizare a situaţiei pandemice:

„Am estimat că într-o perioadă de două, trei săptămâni putem să stabilizam aceste situaţii. Agenţii economici şi populatia trebuie sa respecte normele de desfăşurare a activităţilor în spaţii publice.”