Nelu Tătaru: Sperăm să avem în perioada următoare un necesar de 400 de ventilatoare

Ministrul Sănătății a declarat faptul că a fost nevoit să pună la putere un management al armatei acolo unde cel civil nu a funcționat. Această măsura a avut ca scop menținerea disciplinei în instituțiile medicale.

RomaniaTV.net
08 apr. 2020, 12:09
Nelu Tătaru: Sperăm să avem în perioada următoare un necesar de 400 de ventilatoare

Am vent si la Cluj pentru a evalua situatia atat la nivelul spitalului, cat si in discutii cu administrația locala. Clujul este un exemplu de buna practica. Fata de celelalte orase atat la implicarea medicala, cat si la administrația locala. In toate discutiile cu care le-am avut exista pacatatea de testare si de tratament. Astept sa mi se comunice orice situatie. La Cluj se fac in jur de 1000 de testari pe zi. Clujul poate asigura testarea si pentru zonele din jur. Am vorbit si pentru Suceava si pentru Deva” , a declarat Nelu Tătaru.

”Dupa cum ati putut vedea s-a creat o oarecare confuzie. Nu punem spune daca un caz este cronic sau acut pana nu-l consultam. Nu putem spune ca este o urgenta. Fiecare pacient trebuie consultat, iar medicul decide daca e o urgenta sau nu. Protocolul la nivelul oricarei unitati medicale este la internare si ori de cate ori considera medicul. In functie de evolutie, de simptomatologie. Testarile se fac in mod repetat, repet la indicatia medicului.” , susține ministrul.

”In cursul acestei saptamani vor venii primele 30 de ventilatoare. Ganditi-va ca aceasta situatie s-a facut prin ONAC. Am avut destule greutati. Vor veni 200, mai avem in cursul licitatiei inca 200. Unifarmul organizează licitatii pentru inca 400, speram ca in perioada urmatoare sa avem un necesar de vreo 400 de ventilatoare” , a declarat Nelu Tătaru.

”Dupa cum stiti spitalele private nu au sectii de boli infectioase. Au fost discutii de angajare a acestor spitale in lupta impotriva coronavirus. Din punctul meu de vedere si al ministerului, multe din spitalele private au intrat in llupta impotriva covid. Pastram aceste spitale tocmai pentru terapie intensiva, cat si pentru cazurile usoare si medii” , a continuat acesta.

”Acolo unde nu face fata un management civil. Cum a fost si la Suceava si la Deva. O imposibiliatte de a-si aplica planul de management ne-a facut sa mergem pe managementul unor medici militari. In conditiile in care rigurozitatea va da tot ce tine de management. A unor reguli de baza ce inseamna echipament. Nu putem trece decat prin respectarea cu strictete. Ramane sa asiguram consulatie medicala de specialitate si prof tot ce inseamna” , a declarat Nelu Tătaru.

La Timișoara am avut o contaminare a personalului medical. S-a facut o ancheta epidemiologica. Au fost testati atat personal medical, cat si nou-nascutii. Am avut niste teste care au venit tarziu. Am avut rezultate care acum s-au negativizat. Ramane ca DSP Timisoara sa-mi aduca la cunostiinta. Neajunsurile sau neregulile care au fost in acel moment” , a adăugat ministrul.

”Suntem intr-un scenriu in care tot ce inseamna pacient este suspect de covid. Raman aceleasi asigurarea medicatie pe care trebuie sa le-o dam acestor pacienti. Distantarea sociala trebuie sa existe. Izolarea voluntara pentru ca nu am urcat ca sa putem cobori. Avem cu sarbatorile de Paste o perioada cand mai asteptam cetateni romani sa se intoarca in tara” , a încheiat.