Neozeelandeză concediată, obligată să le dezvăluie şefilor conţinutul paginii ei de Facebook

Compania aeriană Air New Zealand a obligat-o pe o însoţitoare de zbor concediată să le permită şefilor săi să îi examineze registrele bancare şi conţinutul de pe Facebook în cadrul unei anchete privind plecarea sa în concediu medical, a scris duminică The Independent în ediţia sa online.

RomaniaTV.net
12 aug. 2013, 10:35
Neozeelandeză concediată, obligată să le dezvăluie şefilor conţinutul paginii ei de Facebook

Gina Kensington a fost concediată de compania aeriană la începutul acestui an după ce aceasta a susţinut că femeia a folosit abuziv două zile de concediu pe care şi le-a luat pentru a avea grijă de sora sa. Drept urmare, Kensington s-a adresat autorităţii însărcinate cu relaţia angajat-angajator – Employment Relations Authority (ERA), în încercarea de a-şi obţine înapoi vechea slujbă. Dar compania a replicat, cerând copii după paginile de Facebook şi registrele bancare ale femeii pentru zilele în cauză.

Fosta stewardesă a spus însă că nu este nevoită să dezvăluie aceste detalii, în condiţiile în care erau aspecte ce ţineau de viaţa privată şi informaţii cu caracter personal. Totuşi, ERA a hotărât să dea curs solicitării făcute de Air New Zealand, iar în prezent ambele părţi aşteaptă o decizie, scrie Agerpres.

Acest caz aduce aminte de cel al unui alt neozeelandez care a fost dat afară după ce şi-a luat concediu medical vreme de o săptămână, dar a postat pe Facebook o poză în timp ce era la o şcoală de canotaj. În cazul respectiv, ERA a decis că concedierea a fost justificată.

Pe de altă parte, fondatorul grupului de presiune Tech Liberty Thomas Beagle a declarat pentru National Business Review că a fost şocat să afle de decizia din cazul Kensington: „Angajatorii nu ar trebui să aibă dreptul să îşi bage nasul în tot ceea ce facem”, a explicat el. „Nu ar trebui să le permitem să ne caute prin case la cerere şi nu ar trebui să le permitem să ne cerceteze vieţile online în căutare de mizerii”.