Neozeelandezii i-au adus un omagiu biologului român dispărut

Politicienii neozeelandezi i-au adus un omagiu biologului român Mihai Muncuş-Nagy, care este dat dispărut în timpul unei misiuni de cercetare pe insula Raoul.

RomaniaTV.net
05 ian. 2012, 07:34
Neozeelandezii i-au adus un omagiu biologului român dispărut

Ministrul pentru Conservarea Mediului, Kate Wilkinson, a declarat că gândurile sale se îndreaptă spre biologul român care lucra ca voluntar pentru Departamentul de Conservare (DoC) şi care ar fi fost luat de ape, luni, în timp ce se afla pe ţărmul stâncos al insulei Raoul, situată la 1.000 de kilometri nord-est de Noua Zeelandă, scrie The Marlborough Express, în ediţia electronică de joi.

Mihai era un ecologist dedicat meseriei şi pasionat de ceea ce făcea. El a depus o muncă de conservare valoroasă în numele departamentului în această insulă izolată şi specială„, a adăuigat Wilkinson, care le-a mulţumit celor aflaţi căutarea lui şi în special celor şase membri şi voluntari din cadrul Departamentului pentru Conservare aflaţi pe insulă.

Purtătorul de cuvânt pentru conservarea mediului din cadrul Partidului Laburist, Ruth Dyson, a declarat că accidentul este o „lovitură tragică”, adăugând că decizia de întrerupere a căutărilor a fost extrem de dificilă. Autorităţile neozeelandeze vor face o anchetă privind acest trageic accident.

Soţiei lui Muncuş-Nagy i-a fost oferită posibilitatea de a vizita Noua Zeelandă şi de a vedea cum a contribuit soţul ei, alături de alţi voluntari, la protecţia mediului în insulele Kermadec.

Mihai, în vârstă de 33 de ani, se specializase în silvicultură la Facultatea de Protecţia Mediului a Universităţii Oradea. O perioadă a fost asistent universitar acolo, iar după ce s-a stabilit în Alba, a fondat, împreună cu soţia, o asociaţie de mediu.

Mihai şi soţia sa sunt cunoscuţi în judeţul Alba pentru activitatea desfăşurată în domeniul protecţiei mediului, organizaţia celor doi având în administrare mai multe arii naturale protejate, precum pădurea de stejar pufos de la Miraslău, o zonă din Depresiunea Trascăului sau rezervaţia Cheile Vălişoarei, informează Mediafax.

Potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Asociaţiei Biounivers, Mihai s-a mai ocupat, de-a lungul timpului, de consultanţă în silvicultură şi cinegetică, a fost ofiţer de credite agricole şi membru AJVPS Alba (1996-2004), AJVPS Bihor (2004 – prezent).