Nevaccinații au voie în supermarketurile din mall începând de azi fără certificat verde. Ce trebuie să asigure reprezentanții centrelor comerciale

Începând de astăzi, 7 februarie, persoanele nevaccinate au acces la supermarket-urile din mall-uri, fără a fi nevoie să prezinte certificatul verde.

07 feb. 2022, 13:05
Nevaccinații au voie în supermarketurile din mall începând de azi fără certificat verde. Ce trebuie să asigure reprezentanții centrelor comerciale

Totuși, pentru a permite acest lucru, reprezentanții centrelor comerciale trebuie să îndeplinească o condiție. E nevoie să existe culoare de acces separate și să fie asigurat un spațiu de patru metri pătrați pentru fiecare persoană și un număr limitat de coșuri de cumpărături.

Starea de alertă a fost prelungită printr-o hotărâre de guvern, dar au fost făcute modificări în privința măsurilor impuse. Pe lângă accesul persoanelor nevaccinate în supermarketurile din mall-uri, există modificări și în privința pragurilor de incidență.

„Principala modificare este că nu mai avem două praguri de incidență – aveam de 1 și de 3 la mia de locuitori. Acum rămâne unul singur, cel de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în funcție de care au loc o serie de modificări, în principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context – că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele – deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a declarat prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, la Digi24.

O altă modificare face referire la persoanele care au trecut prin boală, în ceea ce privește accesul lor în spațiul public. „Până acum, aveam o perioadă de referință între a 5-a zi și a 180-a zi de la momentul confirmării infectării, dar acum avem ca punct de plecare pentru această perioadă ultima zi a izolării”, a precizat Alexandra Văcaru.

Citește și Alexandru Rafila, despre certificatul COVID: „Propunerea e să fie valabil până în iunie 2023. S-ar putea să nu fie nevoie de el până atunci”

Citește și Ministerul Sănătăţii, precizări importante pentru români. În ce condiţii se eliberează deciziile de carantinare sau izolare de către DSP

Citește și Guvernul nu va anula amenzile pentru lipsa formularului PLF. Procesele de contestare nu vor ţine cont de noile corecţii. Ordonanţa trimisă la Monitorul Oficial