Nevoie de sânge pentru răniţii din Colectiv? Un medic rupe tăcerea şi vorbeşte despre această criză

INCENDIU COLECTIV. Rudele şi prietenii răniţilor în incendiul din clubul Colectiv au făcut, în ultimele zile, apeluri disperate pe reţelele de socializare pentru că stocurile de sânge sunt pe terminate, iar cei grav răniţi au nevoie din nou de sânge. Acest lucru a fost infirmat cu tărie şi dovedit cu cifre de dr. Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

10 nov. 2015, 10:00
Nevoie de sânge pentru răniţii din Colectiv? Un medic rupe tăcerea şi vorbeşte despre această criză

INCENDIU COLECTIV. Numărul pacienţilor internaţi în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns, luni seara, la 71. Dintre aceştia 14 sunt în stare critică şi şapte sunt în stare gravă. Bilanţul tragic al victimelor din incendiul de la clubul Colectiv a ajuns, marţi dimineaţa, la numărul 48.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Raport IML: De ce au murit tinerii din club. Rezultatele analizelor toxicologice

Din dorinţa de a-i ajuta pe răniţi sau mânaţi de alte interese obscure, multe persoane au lansat tot soiul de zvonuri alarmiste sau defăimătoare, luând la rând autorităţile, medicii şi chiar oamenii de bună-credinţă. Din fericire, cam toate au fost demontate cu argumente.

„Avem o falsă criză de sânge, dar trebuie să continuăm donarea pentru că atât nevoile răniţilor din clubul Colectiv, cât şi ale celorlalţi pacienţi internaţi în spitale vor continua să existe. Nu este criză de sânge! De unde au scos asta? Noi am dat spitalelor tot ce ne-au cerut, pentru răniţii din incendiu cu prioritate maximă şi apoi pentru absolut toţi pacienţii din toate spitalele! De exemplu, săptămâna trecută, de vineri, 30.10.2015, de la ora 1.30, şi până vineri, 6.11.2015, am avut 4.057 de pungi de sânge recoltate, iar în centru au intrat peste 5.000 de donatori. Au fost respinşi unii şi au rămas 4.087 de persoane care au donat. Numai astăzi (n.r. – ieri) au donat sânge 418 persoane. Este falsă informaţia că spitalele au terminat rezervele. Nu aveau cum! Într-o zi normală, veneau aproximativ 200 de donatori, iar în zilele foarte bune aveam 250 de donatori, iar astăzi (n.r. – ieri) a intrat un număr dublu de persoane care au donat sânge”, a explicat dr. Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, potrivit ziarulring.ro.

Vezi şi: INCENDIU COLECTIV. Medic: Am fost copleşiţi, dar nu mai mult de 30 de secunde. Trebuie să iei decizii rapide