New York Times îşi retrage jurnaliştii din Rusia după ameninţările lui Putin. „Nici Stalin, nici măcar Războiul Rece nu au reuşit să ne îndepărteze”

Prestigiosul cotidian american The New York Times nu va avea reporteri de teren în Rusia pentru prima oară în 100 de ani. Decizia luată de conducerea publicaţiei vine ca urmare a legii adoptate vinerea trecută prin care sunt pedepsiţi cu până la 15 ani de închisoare cei care răspândesc ştiri considerate false de regimul lui Vladimir Putin. Sunt vizaţi şi cei care critică armata rusă sau că în Ucraina este război şi nu o "operaţiune militară specială", aşa cum ar vrea autorităţile ruse.

09 mart. 2022, 16:01
New York Times îşi retrage jurnaliştii din Rusia după ameninţările lui Putin. „Nici Stalin, nici măcar Războiul Rece nu au reuşit să ne îndepărteze”

New York Times îşi retrage jurnaliştii din Rusia. Anunţul despre retragerea reporterilor a fost făcut de Neil MacFarquhar, fost şef al redacţiei din Moscova a New York Times, conform Paginademedia. MacFarquhar a afirmat că Rusia a fost mereu o zonă de interes cu poveşti importante, însă noile evoluţii (legea fake news) a „ucis această lungă tradiţie”.

„Am transmis de acolo continuu din 1921, cu una sau două mici întreruperi din motive de viza. Nici Stalin, nici măcar Războiul Rece nu au reuşit să ne îndepărteze din Rusia”, a scris Neil MacFarquhar pe Twitter.

Citeşte şi: Victor Ciutacu: Vreau să mă fac vedetă de televiziune în Ucraina. Am aflat că se plătește foarte bine!

O analiză a cotidianului american The New York Times relevă că numeroase organizaţii de presă internaţionale, agenţii, televiziuni sau ziare şi-au suspendat operaţiunile în Rusia, din cauza noii legi fake news.

De altfel, BBC şi Bloomberg News au anunţat că jurnaliştii lor nu mai pot transmite liber din Rusia, din cauz noii legi a cenzurii aprobată de Putin. Astfel, cadrul legislativ din Rusia ajunge să incrimineze jurnalismul independent, notează sursa citată.

Ulterior, BBC, televiziunea naţională din Marea Britanie, a revenit câteva zile mai târziu şi a decis să reia acoperirea media, în limba engleză, în Rusia.

„Am analizat implicaţiile noii legislaţii alături de nevoia urgentă de a prezenta informaţii din teren din Rusia. După o analiză atentă, am decis să reluăm transmisiunile în limba engleză din Rusia chiar din această seară (8 martie – n.r)”, au anunţat reprezentanţii BBC într-o declaraţie.

CNN International a anunţat încă de vinerea trecută că încetează să mai emită în Rusia, iar ABC News a anunţat că suspendă acoperirea media până ce analizează situaţia.

Citeşte şi: „Oameni pentru oameni”, campania umanitară care vine în sprijinul refugiaților ucraineni. Cum puteți oferi o mână de ajutor pentru cei afectați de război