New York Times: Premiile Oscar şi Noul Val omis al cinematografiei române

România este o ţară care nu se poate să nu fie luată în considerare când vine vorba de Oscarul pentru cel mai bun film străin, se arată într-un articol publicat miercuri în secţiunea de bloguri Carpetbagger a cotidianului New York Times. Regizorul Călin Peter Netzer, al cărui film 'Poziţia copilului' a fost desemnat să reprezinte România la Premiile Oscar 2014, a acordat recent pentru publicaţia americană un interviu în care abordează, între altele, probleme legate de participarea filmelor româneşti la celebra competiţie cinematografică din SUA, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
18 dec. 2013, 19:14
New York Times: Premiile Oscar şi Noul Val omis al cinematografiei române

Noul Val românesc constituie una din cele mai importante evoluţii din lumea cinematografiei din ultimul deceniu, filme româneşti plecând cu regularitate cu trofee de la festivaluri cum sunt cele de la Cannes şi Berlin, se menţionează pe blogul dedicat sezonului premiilor în cinematografie. Dar, până acum, niciun film românesc nu a fost nominalizat la Oscar şi doar unul singur – ‘După dealuri’, al lui Cristian Mungiu, de anul trecut – a ajuns pe lista scurtă din care s-au ales în final cele cinci filme nominalizate. De această dată, românii au propus ‘Poziţia copilului’, o dramă care a cucerit Ursul de Aur la festivalul de la Berlin din februarie.

Întrebat de ce filmele româneşti, premiate în altă parte, nu ajung să fie nominalizate la Oscar şi dacă nu cumva există o ‘decuplare’ faţă de Hollywood, Călin Peter Netzer estimează că membrii Academiei americane de Film caută pelicule nu neapărat mai aproape de curentul principal, dar mai atrăgătoare. Filmele româneşti, explică Netzer, sunt foarte sumbre şi, în plus, majoritatea membrilor Academiei de Film nu ţin cont dacă un film propus pentru Oscar a primit sau nu Ursul de Aur.

De asemenea, potrivit regizorului român, pentru a conta în cursa pentru Oscar este nevoie de promovare şi de un element cunoscut membrilor Academiei, aşa cum este actorul Mads Mikkelsen din ‘Vânătoarea’, propunerea daneză pentru Oscar.

‘În plus, noi nu obţinem sprijin şi este nevoie şi de ceva bani. Alte ţări obţin bani de la guvern pentru promovarea filmului, iar noi nu, şi aceasta este o problemă’, adaugă Netzer.