New York Times: „Rusia a atacat deliberat ţinte civile în Siria”. Convorbiri între piloţii ruşi: „Am trimis bomboana”

Aviația militară rusă a fost implicată în atacul deliberat asupra civililor sirieni în cel puțin două ocazii, se arată într-o investigație video a publicației New York Times.

RomaniaTV.net
04 dec. 2019, 21:00
New York Times: „Rusia a atacat deliberat ţinte civile în Siria”. Convorbiri între piloţii ruşi: „Am trimis bomboana”

Primul atac a avut loc pe 22 iulie 2019, în orașul Maarat al-Numan. Autoritățile ruse au dezminţit oficial implicarea. „Aviația rusă nu a fost activă în această regiune pe 22 iulie”, spunea generalul-colonel Serghei Rudskoi, însă New York Times a publicat înregistrarea convorbirii pe care pilotul avionului Suhoi 35 a avut-o cu cei de la sol. Prima bombă a fost lansată la 8.35. „Am trimis bomboana. Mai pregătesc una„, se aude vocea pilotului. Rezultatul a fost o clădire distrusă în centrul comercial al orașului.

La 8.43 a fost lansată o a doua rachetă, iar impactul acesteia a fost filmat de un jurnalist local care venise să filmeze operațiunile de salvare de după prima lovitură. A doua rachetă a fost lansată în aprope în același loc pentru a ucide salvatorii, o metodă des folosită în Siria. Alte două rachete lansate din același avion au lovit alte zone ale orașului în următoarele 20 de minute. Bilanțul este estimat între 23 și 44 de morți, inclusiv doi copii.

Un alt atac rus a avut loc la Qaryat al-Rahma, pe 16 august, la ora 19.17. „Ne-am gândit că nu e mare lucru că le auzeam de 50 de ori pe zi. Câteva clipe mai târziu, racheta a căzut printre oameni„, a relatat un localnic. Printre victime, a fost o femeie însărcinată, soțul ei și copilul lor de doi ani. După ce bomba a căzut într-o piață în care localnicii obșnuiau să se adune în fiecare seară, s-au înregistrat 19 morți și 13 răniți.

Potrivit ONU, peste 1.000 de civili uciși în Siria de nord-vest din aprilie. Experții susține că este vorba de o strategie de demoralizare a populației civile care să favorizeze reintrarea întregii țări sub controlul președintelui Bashar al-Assad.