NEWS ALERT! S-a aflat care ar putea fi o posibilă cauză a incendiului tragic de la Institutul Matei Balș. Nu ar fi vorba despre o aerotermă

Apar noi detalii despre incendiul tragic de la Institutul Matei Balș din Capitală, în care au murit patru oameni.

29 ian. 2021, 11:06
NEWS ALERT! S-a aflat care ar putea fi o posibilă cauză a incendiului tragic de la Institutul Matei Balș. Nu ar fi vorba despre o aerotermă

Update. Mai mulți brancardieri, asistente, infirmiere au fost duși la audieri. Unei asisitente i s-a făcut rău. Potrivit declarațiilor făcute de aceștia, totul ar fi pornit de la un scurtcircuit. „Ne-am văzut moartea cu ochii. Era un domn care avea în priză o baterie externă, tabletă, telefon și care își scotea mereu masca de oxigen”.  Scurtcircuitul ar putea să fi fostcauzat de tuburile de oxigen care au intrat cu o sursă de încălzire.

Se pare că incendiul nu ar fi pornit de la o aerotermă, așa cum se spunea inițial. Se merge pe varianta unui scurtcircuit.

Știre inițială

Un reșou care funcționa în salonul care a ars la Institutul ”Matei Balș” din București ar putea fi cauza incendiului, potrivit unor surse G4media.

Un incendiu cumplit a luat viețile a patru persoane de la Institutul Matei Balș din Capitală. 102 pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi la alte unităţi medicale, iar incedniul a fost lichidat după ce a fost activat planul roşu de intervenţie.

Secretarul de stat Raed Arafat aprecizat că nu sunt pacienţi cu arsuri. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.

Trei persoane au murit carbonizate, iar a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat, a anunțat medicul Raed Arafat. El a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului, a mai precizat el. Arafat a mai spus că nu vrea să speculeze asupra cauzei incendiului.

Mai mulţi pacienţi sunt transferaţi la Spitalele Sf. Ioan şi Pantelimon şi la alte pavilioane ale unităţii medicale.

Streinu Cercel, despre cauza incendiului

”Ce s-a întâmplat este devastator. Sincere condoleanțe familiilor greu încercate și felicitări colegilor de la Balș pentru modul în care au reacționat. În toată cladirea respectivă erau internați pacienți Covid în stare medie și gravă, conectați la oxigen. Toate camerele au suplimentare de oxigen printr-un sistem nou instalat. este din noiembrie, decembrie, revizuirile au fost făcute în mod constant. În ultima perioadă nu au fost probleme cu căldura. Noi suntem în curs de a ne pune centrală proprie. Mi-e greu să spun dacă a fost de la un reșou, pentru că sunt aparținători cărora le spui să nu facă anumite lucruri, dar le fac”, a declarat Streinu Cercel miercuri dimineață.

Medicul Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institului Matei Balș din București a declarat vineri dimineață că incendiul s-a produs la saloane în care erau internați pacienți COVID, și care erau conectați la oxigen.

„Din păcate, toți pacienții internați cu COVID au nevoie de oxigen. Ei erau conectați la oxigen. Starea lor de sănătate era medie spre severă. Nu este nimic bun pentru acești pacienți COVID. Din păcate, pacienții trebuie monitorizați în continuare, evaluați din punct de vedere al posibilelor afectări de căi respiratorii”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la sosirea la Spitalul Matei Balș.

„Clădirea este din 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen, pentru că oxigenul, după cu știți, reprezintă un medicament în momentul de față. Nu știu de la ce a izbucnit incendiul”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, citat de România TV.

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății susține că nu există persoane cu arsuri grave, prin urmare nu vor fi persoane internate în străinatate. Cu toate acestea, conform ministrului, sunt persoane care au inhalat fum.

„Din discuțiile pe care le-am avut înțeleg că existau avize pentru lucrările făcute. Verificăm acum cum au fost făcute lucrările. Vreau să transmit condoleanțe familiilor, sunt patru decese, Nu se pune problema să fie transferați în străinătate” , susține ministrul.

”Sunt pacienți cu COVID . Nu este cazul în acest moment, vorbim de pacienți cu COVID, nu de pacienți cu arsuri. Din informațiile mele nu avem pacienți cu arsuri grave, posibil să fi inhalat fum. Să vedem care sunt cauzele. Situația nu s-a schimbat în mod fundamental de la o lună la altă” , susține ministrul Sănătății după incendiul de la Matei Balș.

”Aștept și eu să văd detaliile. În acest moment nu știu ce au presupus aceste controale. Aștept să văd care a fost procesul pornit atunci, nu era mandatul meu. Aștept să văd ce mai e de implementat. Problemele de atunci nu au fost rezolvate. În momentul acesta așteptăm decizia specialiștilor. Nu am avut în acest caz o explozie, detaliile le vom afla în urma anchetei” , a precizat Vlad Voiculescu la Romania TV.