Nicaragua: Soţia preşedintelui denunţă terorismul pucist care a ucis 200 de oameni

Vicepreşedinta nicaraguană Rosario Murillo, soţia preşedintelui Daniel Ortega, a acuzat marţi opoziţia din această ţară, care desfăşoară o campanie de manifestaţii împotriva puterii, că este responsabilă de 197 de decese.

08 aug. 2018, 07:01
Nicaragua: Soţia preşedintelui denunţă terorismul pucist care a ucis 200 de oameni

Sunt ‘197 de fraţi ale căror vieţi au fost curmate de terorismul pucist, de criminali. Aceasta este ceea ce i-a ucis’, a afirmat vicepreşedinta Murillo, în timpul discursului său săptămânal difuzat de mass-media apropiate puterii. ‘Pe aceşti fraţi i-au asasinat puciştii. Ei trebuie să plătească pentru crimele lor!’, a declarat soţia preşedintelui Ortega.

Rosario Murillo s-a bazat pentru bilanţul pe care l-a avansat pe un raport publicat marţi de poliţia din Nicaragua, potrivit căruia 197 de persoane au murit ‘victime ale terorismului pucist’ între 19 aprilie şi 25 iulie. Campania de proteste împotriva preşedintelui Ortega a debutat în 18 aprilie. Potrivit acuzaţiilor opoziţiei, Ortega conduce Nicaragua în mod dictatorial. Opoziţia cere plecarea acestuia.

Potrivit raportului poliţiei, printre persoanele decedate se numără 22 de poliţişti şi doar cinci studenţi, în timp ce studenţii sunt în primele rânduri ale mişcării de protest. Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin 317 de persoane au fost ucise şi cel puţin 2.000 au fost rănite în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale, reprimate dur de autorităţi.

Citeşte şi Daniel Ortega este hotărât să rămână la putere. Manifestanţii îi cer demisia

Aceste organizaţii susţin că majoritatea victimelor au fost determinate de reprimarea violentă întreprinsă de unităţile anti-revoltă şi de paramilitari apropiaţi puterii, în special în cadrul unor operaţiuni de demolare a barajelor şi baricadelor instalate de manifestanţi în mai multe oraşe. Rosario Murillo a lansat un sever avertisment la adresa opozanţilor.

Mai multe companii aeriene şi-au redus drastic numărul zborurilor către Nicaragua ca urmare a scăderii turismului pe fondul lipsei de securitate din ţara latino-americană unde au loc de câteva luni demonstraţii antiguvernamentale, a anunţat marţi un reprezentant al patronatului din ţară.