Nici corporaţiile nu mai găsesc finanţare. Peugeot vrea să ia bani direct de la Banca Centrală

Anul trecut, când băncile europene erau pe marginea prăpastiei, concernul industrial Siemens plasa o cantitate mare de bani direct la Banca Centrală Europeană. Fabricantul de automobile PeugeotCitroen (PSA) face acum operaţiunea inversă şi vrea să împrumute în jurul a un miliarde de euro de la BCE.

15 feb. 2012, 16:05
Nici corporaţiile nu mai găsesc finanţare. Peugeot vrea să ia bani direct de la Banca Centrală

Peugeot discută cu BCE pentru un împrumut în schimbul căruia va prezenta colateral de peste un miliard de euro, potrivit directorului financiar al companiei, potrivit Bloomberg, care nu oferă informaţii suplimentare.

Câteva dintre marile companii europene au licenţe bancare prin care pot face operaţiuni directe cu Banca Centrală Europeană. Dacă au colateral, adică obligaţiuni de stat, obligaţiuni corporative, credite ipotecare sau de consum, pot merge cu ele la BCE să ia bani cu împrumut prin operaţiunile de tip repo la o dobândă imbatabilă în piaţă: 1% pe an. Până acum companiile s-au ţinut departe de astfel de operaţiuni. Doar nemţii de la Siemens au lucrat direct cu BCE anul trecut, când au retras 500 de milioane de euro de la o mare bancă franceză şi i-au depus în conturile BCE, pentru o dobândă de 0,5% pe an.

În decembrie, BCE a desfăşurat o operaţiunie de injecţie de lichiditate pe trei ani în sistemul bancar de 489 miliarde de euro. Banca Centrală, care îl are în frunte pe italianul Mario Draghi, a mărit recent gama de colateral eligibilă pentru operaţiunile de tip repo, şi urmează să mai desfăşoare o injecţie masivă de lichiditate la sfârşitul acestei luni. Draghi a recunoscut la ultima conferinţă de presă organizată după şedinţa de politică monetară că instituţia pe care o conduce îşi asumă mai multe riscuri acceptând astfel de instrumente financiare, dar că riscurile sunt bine ţinute sub control.

Cea mai mare parte din banii împrumutaţi de bănci se întorc sub formă de depozite overnight la BCE. Astfel că există resursele financiare pentru ca o mare corporaţie precum Peugeot-Citroen (PSA), al doilea cel mai mare producător de automobile din Europa, să fie finanţată.

PSA are însă probleme cu vânzările în Europa de Sud. Deşi a încheiat 2011 cu un profit net de 588 milioane de euro, acest a fost sub aşteptări şi în scădere de la 1,1 miliarde de euro în 2010, potrivit datelor publicate miercuri de companie. Cea mai mare gaură a venit din divizia de automobile, unde pierderile anuale au fost de 439 miliarde de euro, faţă de un profit de 563 de miliarde de euro în 2010, după ce semestrul doi a adus pierderi de aproape 500 de milioane de euro.

Acţiunile companiei de la Bursa de la Paris au căzut cu 6% în şedinţa de miercuri şi au pierdut peste 50% din valoare în ultimul an.

Pentru a redresa situaţia PSA are de gând să vândă active de 1,5 miliarde de euro în 2012, inclusiv profitabila companie de logistică Gefco, prezentă şi în piaţa din România.