Nicio şcoală profesională nu mai are clase de oţelari sau mineri

Publicat: Joi, 22 Septembrie 2016 16:03 // Actualizat: Joi, 22 Septembrie 2016 16:03 // Sursa: romaniatv.net

Niciuna din școlile profesionale din județul Hunedoara nu mai are clase de pregătire a elevilor ca oțelar, laminator sau miner, aceste meserii nefiind cerute pe piața muncii locală, potrivit datelor Inspectoratului Școlar (IS) Hunedoara.

Numărul copiilor care studiază în învățământul profesional de trei ani a crescut, astfel că acum în județul Hunedoara funcționează 32 de clase a IX-a, față de 20 de clase a IX-a în anul școlar trecut. Aproape 700 de elevi din județul Hunedoara au ales să învețe o meserie într-o școală profesională, iar cele mai cerute specializări țin de industria serviciilor.

"Avem o paletă destul de largă de meserii. Sunt foarte multe opțiuni pentru mecanici auto, dar și pentru frizer, coafor, stilist, ospătar, bucătar, zidar, pietrar-tencuitor, sudor", a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IS Hunedoara, Claudia Anca.

Toate clasele de învățământ profesional au încheiate contracte cu diverși agenți economici, la sediile cărora elevii își pot efectua orele de practică. Există și firme care au selectat elevi pentru a-i angaja pe viitor, acestora fiindu-le oferite burse suplimentare față de cele acordate de școală.

Citeste si> Calendar ADMITERE LICEU şi ŞCOALA PROFESIONALĂ 2016. Vezi când se fac ÎNSCRIERILE şi când are loc repartizarea

"Putem spune că în județul Hunedoara este o situație fericită pentru că sunt agenți economici care se implică foarte mult și oferă chiar burse suplimentare față de cea profesională, de 200 de lei, pe care o primesc elevii din învățământul profesional", a adăugat reprezentanta IS Hunedoara.

Elevii care urmează învățământul profesional de trei ani pot să-și continue educația și la clasele serale de liceu.

Meseriile de oțelar, laminator sau miner erau cele mai răspândite în județul Hunedoara la începutul anilor 90. În combinatele siderurgice de la Hunedoara și Călan munceau peste 20.000 de siderurgiști, iar în minerit activau alte câteva zeci de mii de angajați. În prezent, combinatul siderurgic din Călan a fost desființat, la Hunedoara mai lucrează circa 700 de angajați, iar în minele din Valea Jiului numărul salariaților a scăzut sub 6.000.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H