Niciun candidat înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef DNA. Tudorel Toader: Să aşteptăm până luni

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, joi dimineaţă, că atunci când a verificat, în urmă cu o zi, niciun procuror nu se înscrisese în cursa pentru şefia DNA. Ministrul şi-a exprimat convingerea că numărul candidaţilor va fi mai mare decât cel de la concursul pentru funcţia de manager al DIICOT. Depunerea candidaturilor expiră pe 23 iulie.

RomaniaTV.net
19 iul. 2018, 05:52
Niciun candidat înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef DNA. Tudorel Toader: Să aşteptăm până luni

„Fiţi de acord că nu monitorizez în fiecare minut. Ieri, pe la orele 10 (miercuri, n.r.), nu era nimeni. Eu spun aşa, să aşteptăm până luni, să vedem dacă se va înscrie cineva. Convingerea mea e că se vor înscrie mai mulţi decât atunci când a fost procedura pentru DIICOT”, a declarat Tudorel Toader luni dimineaţă.

Ministrul a declanşat procedura de depunere a candidaturilor chiar în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. El a anunţat că procedura de selecţie a candidaţilor pentru postul de procuror-şef DNA până pe 30 iulie.

Potrivit anunţului MJ, procurorii pot depune cereri de înscriere, pentru funcția de conducere vacantă, până la data de 23.07.2018 (inclusiv), la Direcția resurse umane din cadrul Ministerului Justiției, București, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviurilor se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 24.07.2018.

Procurorii participanţi la selecţie vor susține, în perioada 25 – 27.07.2018, un interviu cu ministrul justiției.

Într-o primă etapă, ministrul Justiției vine cu o propunere de candidat, pe care o înaintează CSM, pentru aviz. Conform Hotărârii CSM nr. 193 din 9 martie 2006, ministrul Justiției depune la CSM propunerea de candidatură, însoțită de mapa profesională a candidatului.

Odată emis avizul CSM, ministrul Justiției poate trimite propunerea președintelui României. Propunerea trebuie să fie în mod obligatoriu însoțită de avizul CSM.

De menţionat că, potrivit legii în vigoare, preşedintele poate respinge orice propuneri ale ministrului Justiţiei, cu condiţia să facă publice motivele repingerii.

Potrivit Art. 54 din Legea 303, Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.

Citeşte şi: Procurori apropiaţi lui Kovesi, posibili candidaţi la şefia DNA. Cine ar putea fi noul procuror-şef al DNA după revocarea lui Kovesi