Nicolae Ciucă a preluat mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban

Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, a preluat marţi dimineaţă mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban.

08 dec. 2020, 10:25
Nicolae Ciucă a preluat mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban

Generalul Ionel Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, şi-a preluat mandatul de prim-ministru interimar, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat în funcţie ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României.

În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

 

Cine este Nicolae Ciucă, premierul interimar propus în locul lui Ludovic Orban

Nicolae Ciucă este ministrul Apărării în Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban. În vârstă de 52 ani, Nicolae Ciucă este militar de carieră şi a fost șef al Statului Major al Armatei.

În octombrie 2019, Nicolae Ciucă a fost propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban. A fost șef al Statului Major al Armatei.ni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial, conform Hotnews.

Nicolae Ciucă a fost şeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. În decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Prelungirea mandatului a dat naştere un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și  ministru al Apărării de la acea vreme, Gabriel Leș.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă e singurul militar care a condus o misiune de luptă

Ciucă face parte din ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații. Nicolae Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Batalia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial, notează sursa citată.

Cine este Nicolae Ciucă. Misiunile din afara ţării la care a participat

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Averea lui Nicolae Ciucă
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, deţine, conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului, un teren extravilan de 2.829 de metri pătraţi cumpărat în 2005 şi un teren construibil de 598 de metri pătraţi, cumpărat în 2015, ambele deţinute în coproprietate cu soţia sa.

De asemenea, ministrul Apărării mai deţine, în coproprietate cu soţia, o casă cu suprafaţa de 232 metri pătraţi cumpărată în anul 2017 şi deţine o Toyota Corolla, fabricată în 2006.

Nicolae Ciucă are împrumuturi însumate de 380.000 de lei, de la Banca Transilvania, cu data scadenţei în 2021.

Ciucă a încasat de la Ministerul Apărării Naţionale, în 2018, un salariu de 195.581 de lei, în timp ce soţia sa a încasat, tot ca angajat al MApN, 50.602 lei, în ultimul an încheiat. Ciucă a mai câştigat în 2018, din activităţi didactice, suma de 3.288 de lei.

 

Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier: Am încercat să-mi fac datoria

Ludovic Orban a demisionat din funcţia de prim-ministru

Ludovic Orban și-a anunțat, luni seara, demisia din funcția de premier, însă a precizat că și-a făcut datoria și că pleacă cu conștiința împăcată.

„Am luat decizia ca astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voința cetățenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. (…) Îmi închei mandatul de premier după un an şi o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent. Am încercat să-mi fac datoria faţă de România şi plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil – atât eu, cât şi colegii mei din echipa guvernamentală – am făcut.”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voinţa românilor care-şi doresc modernizarea şi dezvoltarea României.

„România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care îşi doresc modernizarea României, dezvoltarea României şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar, că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor, cu adevărat, să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție şi, de asemenea, să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a mai spus Orban.