Nicolae Ciucă acceptă amânarea aderării României la Schengen: „Nu trebuie să mergem la şantaj. Este dreptul nostru, pe merit”

După ce președintele Klaus Iohannis a spus că s-ar putea amâna aderarea României la spaţiul Schengen, acum şi Nicolae Ciucă pare împăcat cu această variantă şi ar vrea să evite confruntări politice făţişe cu statele care se opun, cum ar fi Ţările de Jos şi Austria.

24 nov. 2022, 09:51
Nicolae Ciucă acceptă amânarea aderării României la Schengen: „Nu trebuie să mergem la şantaj. Este dreptul nostru, pe merit”

Premierul Nicolae Ciucă le-ar fi spus apropiaților că este mai ”bine să nu forțăm, dacă putem amâna. Procedural, ca variantă de rezervă, este posibil pentru o dată ulterioară”.

Nicolae Ciucă a văzut și mesajele venite din Austria, dar consideră că totul este o problemă legată de politica lor internă și dezbaterile care au loc în Austria. ”Ei au o problemă legată de felul în care funcționează spațiul Schengen”, a mai spus Ciucă, conform Stiripesurse.

Premierul nu-și dorește ca România să apeleze la arme de șantaj. ”Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”, crede Ciucă.

La Guvern se va merge pe aceeași strategie de comunicare, doar că se va încerca o amânare a aderării și eventual decuplarea României de Bulgaria.

”Consiliul European poate mai mult decât JAI”, ar fi spus Ciucă, care mizează pe un sprijin puternic în cadrul Consiliului European.

Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri, în Letonia, acuzațiile cancelarului austriac care explică posibila opoziție a țării sale pentru aderarea României la Schengen prin prisma faptului că 75.000 de migranți ar fi traversat ilegal România, Bulgaria și Ungaria.

Citeşte şi: Cancelarul Austriei spulberă speranţele României la Schengen: „Vom susţine aderarea Croaţiei, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”

„Romania e pregatita de 11 ani sa devina parte a spatiului Schengen, acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani cand expertii au facut verificari aprofundate. Oare dupa 11 ani Romania mai este pregatita? S-a dorit pe anumite sectoare inca o aprofundare a acestei verificari, care s-a facut saptamana trecuta, la care au participat experti din CE. Raportul este si de aceasta data foarte pozitiv, indeplinim toate cerintele pentru a fi parte a Schengen.

Intre timp au mai aparut politicieni, probleme pe care putem sa le intelegem, cu migratia, insa chiar daca le intelegem, trebuie sa clarificam si noi niste lucruri. Romania nu a fost, nu este si nu va fi o tara care permite migratia necontrolata. Am auzit si eu ca partea austriaca a venit cu niste date care dupa parerea noastra trebuie sa fie foarte atent verificate. Repet, prin Romania nu va exista un flux migratoriu necontrolat, noi stim de unde vin migrantii si pe unde trec si aceste lucruri vor fi explicate si partii austriace.

Cert este ca nu prin Romania si nu din Romania vin acesti migranti. Ruta balcanica este problematica, stim acest lucru, dar Romania nu este parte din ruta balcanică de migrație ilegală.

Nu dorim sa se vorbeasca despre noi fără noi”, a reacționat, miercuri, Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, față în față cu românii stabiliți Spania: ”Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine”