Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră în Parlament! Pensiile şi alocaţiile vor creşte din 2022. „Guvernul este dator să se implice activ şi în implementarea politicilor sociale”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în plenul Camerelor reunite, principalele priorităţi ale Guvernului prin modul în care a conceput bugetul pentru 2022.

22 dec. 2021, 17:05
Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră în Parlament! Pensiile şi alocaţiile vor creşte din 2022. „Guvernul este dator să se implice activ şi în implementarea politicilor sociale”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că proiectul bugetului de stat pe 2022 răspunde aşteptărilor justificate ale societăţii, dar corespunde şi proiecţiilor de dezvoltare ale României.

Nicolae Ciucă, declaraţii live din Parlament despre creşterea pensiilor şi banii din PNRR:

„OUG completează cadrul instituţional pentru implementarea PNRR şi stabilirea fluxurilor financiare de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate.

După intrarea în vigoare a acordului de împrumut pe care-l vom adopta prin OUG, Comisia Europeană va disponibiliza şi prefinanţarea de 13% din acest împrumut, aproximativ 1,94 miliarde de euro.

Măsuri sociale. Dacă dezvoltarea ţării depinde de investiţii şi sprijinirea mediului privat, Guvernul este dator să se implice activ şi în implementarea politicilor sociale:

Aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului este cetăţeanul, angajament care se reflectă în modul în care este structurat bugetul.

Pentru a proteja veniturile populaţiei îndeosebi ale persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de măsuri sociale respectiv: majorarea alocaţiilor pentru copii, creşterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari şi a indemnizaţiei anuale pentru persoanele cu dizabilităţi.

Aprobarea bugetului pentru 2022 este garanţia că aceste măsuri vor putea fi aplicate şi produce efecte începând cu ianuarie anul viitor.

Punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 ianuarie 2022. Indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 de lei. Majorarea alocaţiilor de stat pentru copii la 600 de lei pentru cei cu vârsta până la doi ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu handicap şi 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani”

Citeşte şi: Legumele de care trebuie să te fereşti iarna. Ce e bine să mănânci în ultima săptămână de post

Nicolae Ciucă anunţă măsurile pentru combaterea preţului la energie

„Aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, diferenţiat în funcţie de sursa de energie şi veniturile familiei.

Acordarea în luna ianuarie a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse pentru a suporta creşterile de preţuri la utilităţi. Schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii non casnici, respectiv IMM-urile, microîntreprinderile, PFA-urile, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale prin bugetul Ministerului Energiei”

Nicolae Ciucă, despre bugetul pe anul 2022

„Bugetul pe anul 2022 răspunde aşteptărilor justificate ale societăţii, dar corespunde şi proiecţiilor de dezvoltare ale României. Banul public este alocat responsabil, oportun şi transparent”, a mai precizat şeful Executivului.

De asemenea, Nicolae Ciucă le-a mulţumit parlamentarilor pentru sprijinul în vederea aprobării bugetului pentru anul viitor înainte de încheierea lui 2021.

„Dincolo de opţiunile politice, votul asupra bugetului pe anul 2022 reprezintă un gest responsabil care oferă predictibilitate mediului de afaceri, o viziune de dezvoltare pentru viitor şi condiţii de viaţă mai bun pentru cetăţenii români”, a conchis premierul României.

Citeşte şi: Baba Vanga, profeţii pentru 2022. Evenimentele care vor provoca haos pe planetă: inundaţii masive, invazia lăcustelor, incapacitatea tehnologiei de a mai distinge realitatea de virtual