Nicolae Ciucă anunţă deciziile de ultimă oră ale Guvernului. Bani pentru fermieri şi pentru primari DOCUMENT

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în deschiderea şedinţei de guvern de vineri, despre măsurile aflate pe ordinea de zi a executivului.

10 dec. 2021, 11:35
Nicolae Ciucă anunţă deciziile de ultimă oră ale Guvernului. Bani pentru fermieri şi pentru primari DOCUMENT

UPDATE

: HOTĂRÂREA privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru unele unități administrativ-teritoriale a fost aprobată în prima parte a ședinței de astăzi a Guvernului. Prin acest act normativ s-a alocat suma de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la solicitarea unor unități administrativ-teritoriale. Vor beneficia de finanțare 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Fondurile se alocă pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.

Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unitățile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs. Până la sfârșitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităților administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, la nivelul Guvernului sunt în analiză solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Generală a Capitalei și de alte unități administrativ-teritoriale, în scopul acordării subvenției pentru energia termică.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va transmite în scurt timp un comunicat de presă, pe care îl vom semnala pe acest grup.

lista

Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va adopta măsuri prin care vor fi acordate ajutoare pentru fermieri şi o alocare de fonduri din Fondul de Rezervă pentru primăriile care au nevoie de sprijin în această perioadă.

”Vom aproba plățile către fermierii români, pentru care vom anunța plafoanele alocate schemelor de sprijin pentru anul 2021, astfel, crescătorii de animale vor beneficia de sprijin guvernamental în sumă de peste 100 de milioane de euro pentru cererile depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, în cursul anului 2021.

De asemenea, în urma evaluărilor efectuate la nivelul comunităților locale, care au nevoie de sprijin în această perioadă, vom aproba alocarea de fonduri din Fondul de Rezervă Bugetară, aflat la dispoziția Guvernului, pentru plata cheltuielilor curente de capital, de care vor beneficia peste o sută de unități administrativ teritoriale (UAT) din toate județele.

 

Nicolae Ciucă: „Vom lua o decizie foarte importantă pentru ceea ce înseamnă operaționalizarea PNRR”

Așa cum am anunțat în această săptămână, astăzi adoptăm proiectul de lege privind măsurile de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale. Noile măsuri introduc soluții concrete pentru ocrotirea persoanelor fizice, cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale.

Tot astăzi, vom lua o decizie foarte importantă pentru ceea ce înseamnă operaționalizarea PNRR, astfel proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene, în cadrul mecanismului de redresare și reziliență, va fi supus analizei și aprobării. În plus, se modifică OUG numărul 155 din anul 2020, privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Vom începe ordinea de zi stabilită, vom face o pauză pentru finalizarea procedurilor tehnice, după care vom reveni”, a anunțat Nicolae Ciucă, precizând că o parte din miniștri vor oferi mai multe detalii în conferințe de presă ulterioare.

Citeşte şi: Victor Ponta, analiza inedită a politicii din România. „Orban a fost catastrofă mondială. Cîţu a fost jale ca premier. Intrarea PSD la guvernare e o cursă”