Nicolae Ciucă ar fi favoritul lui Iohannis pentru propunerea de prim-ministru

Actualul premier interimar, Nicolae Ciucă, va fi cel mai probabil propunerea de premier a președintelui Klaus Ionannis după consultările cu partidele care au intrat în Parlament, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

08 dec. 2020, 13:23
Nicolae Ciucă ar fi favoritul lui Iohannis pentru propunerea de prim-ministru

Nicolae Ciucă a fost numit premier interimar după ce Ludovic Orban și-a anunțat luni seara demisia din funcția de premier, ca urmare a scorului electoral dezamăgitor obţinut de PNL la alegerile parlamentare de duminică.

”Urmează un an foarte greu, cu o criză sanitară și economică, vom avea o campanie de vaccinare, de votat bugetul și de realizat o serie de reforme. Partidul va sprijini această formulă, chiar dacă Nicole Ciucă nu are experiență politică. Este nevoie de o figură care să impună autoritate în fața partenerilor de guvernare, în interiorul partidului, la Bruxelles etc”, au explicat pentru G4Media surse la vârful PNL.

Dacă va fi nomnializat premier, Nicole Ciucă ar urma să formeze un guvern în jurul PNL, cu USRPLUS și UDMR.

Cele trei partide contează pe 244 de mandate de senatori și deputați în viitorul Parlament, după redistribuirea procentelor obținute de partidele care nu au intrat în Parlament, deci cu zece peste minimul de 233 necesar formării unei majorități, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Nicolae Ciucă este nou în politică şi are o carieră ireproşabilă

Potrivit acestora, viitoarea coalție parlamentară contează și pe voturilor minorităților naționale.

Un alt motiv pentru care Nicolae Ciucă este considerat o soluție bună este faptul că, PNL ar fi într-o poziție mai bună de negociere cu ceilalți parteneri de guvenare. Dacă Ludovic Orban va conduce mai departe negocierile politice pentru formarea viitorului guvern, dar nu va mai avea un interes personal, capacitatea de negociere cu USR-PLUS scade considerabil, mai ales că viitorul premier este un om nou intrat în politică, fără probleme de integritate și cu o carieră profesională ireproșabilă.

Nicolae Ciucă a intrat în PNL în octombrie 2020 pentru a putea candida la alegerile parlamentare. El a deschis lista PNL la Dolj, la Senat. Ciucă nu a mai făcut politică, fiind pentru o vreme consilier la Cotroceni după ce a plecat din funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Citeşte şi: Ludovic Orban spune de ce şi-a dat demisia după alegeri: A fost o decizie personală