Nicolae Ciucă aruncă bomba! Un milion de facturi vor fi recalculate: „Deciziile de plafonare se aplică de pe 2 februarie”

Nicolae Ciucă a declarat, după ședința coaliției, că s-a ajuns la o decizia de plafonare a prețurilor la energie electrică pentru toți consumatorii, fie că sunt casnici sau industriali.

17 ian. 2022, 22:37
Nicolae Ciucă aruncă bomba! Un milion de facturi vor fi recalculate: „Deciziile de plafonare se aplică de pe 2 februarie”

Plafonarea va fi valabilă doar două luni de zile, pentru februarie și martie. Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că aproape un milion de facturi au fost emise cu tarife greșite. ”Toate facturile emise greșit vor fi stornate. Deciziile de plafonare se aplică de la 1 februarie. Nu există nicio problemă constituțională. E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor. Impactul pentru cele două luni de zile va fi de 3 miliarde de lei. Avem aproape un milion de facturi greșite”, a spus Nicolae Ciucă.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a declarat Nicolae Ciucă, la Parlament.

El a arătat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

Marcel Ciolacu: „90% dintre consumatori vor beneficia de scăderea facturilor primite după 1 ianuarie”

Marcel Ciolacu a anunțat luni că PSD a finalizat pachetul de măsuri care ar putea pune capăt creșterii facturilor la energie și gaze. Șeful PSD le promite consumatorilor că, prin pachetul de măsuri al partidului său, vor avea parte de ajutor în privința facturilor uriașe.

„PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze. Am redus nivelul plafonării tarifelor, am dublat volumele lunare de consum și am scăzut TVA de la 19 la 5%. În acest fel, peste 90% dintre consumatori, persoane fizice și companii, vor beneficia de scăderea facturilor pe care le vor primi după 1 februarie, facturi corespunzătoare lunii ianuarie.

De aceeași protecție vor beneficia școlile, spitalele, companiile de transport public, instituțiile de cultură, ONG-urile. Aceste măsuri trebuie aplicate de la 1 februarie, fiindcă suntem în plină iarnă, în lunile de consum energetic maxim, iar românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor.

În plus, propunem atât un set de #soluții pentru descurajarea comportamentului speculativ al firmelor din energie, cât și măsuri pe termen scurt și mediu pentru rezolvarea problemelor #structurale ale industriei noastre energetice.

Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în ședința Coaliției, cu speranța că partenerii noștri vor înțelege rapid că soluțiile PSD sunt simple, eficiente și cu un impact minim asupra bugetului. Românii așteaptă de la noi #responsabilitate, nu certuri sterile și ieșiri filosofico-inutile pe la televizor”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

 

 

 

 


loading...
Partenerii noștri