Nicolae Ciucă, despre aderarea României la OCDE: ”Este un obiectiv politic pe care trebuie să şi-l asume toate forţele politice”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un obiectiv politic pe care trebuie să şi-l asume toate forţele politice. Mai mult, șeful Executivului a subliniat că România merită să facă parte din această organizație.

03 mai 2023, 12:34
Nicolae Ciucă, despre aderarea României la OCDE: ”Este un obiectiv politic pe care trebuie să şi-l asume toate forţele politice”

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la OCDE. Premierul Ciucă a subliniat faptul că aderarea la OCDE este un obiectiv de țară similar cu cele care au vizat accederea la NATO și Uniunea Europeană.

Citește și Nicolae Ciucă: Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă la 40 de lei. Măsura se aplică de la 1 iulie

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la OCDE

„După depunerea memorandumului iniţial, răspundem la toate solicitările de clarificare ale Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi am reuşit, până în acest moment, să păstrăm un ritm cât se poate de bun în ceea ce priveşte întocmirea acestor clarificări şi sperăm ca în continuare să avem aceeaşi dinamică, astfel încât să ne îndeplinim un obiectiv de ţară foarte important. Accederea la OCDE este un obiectiv de ţară similar cu cele care au vizat aderarea noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană. Ca atare este nu doar un obiectiv prin care ne propunem să îndeplinim anumite standarde şi să facem în aşa fel încât ţara noastră să poată să ajungă la un nivel de recunoaştere pentru a fi primită în acest club de elită, ci este şi un obiectiv politic pe care trebuie să şi-l asume toate forţele politice, pentru că e vorba de România, iar prin tot ceea ce am făcut şi tot ceea ce va trebui să facem de aici înainte merităm să facem parte din această organizaţie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a fost prezent miercuri la evenimentul de lansare a proiectului de constituire a Consiliului Naţional pentru Productivitate în România, unde a declarat că reformele aferente procesului de aderare la OCDE sunt complementare cu angajamentele asumate de ţara noastră prin PNRR.

„Prin toată această chestiune, noi, la nivelul Guvernului, am tratat întreg setul de de măsuri ca fiind complementare şi, practic, se sprijină unele pe altele, dându-ne o imagine de ansamblu asupra a ceea ce trebuie să îndeplinim la finalul ambelor programe: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Programul de Aderare la OCDE, prin foaia de parcurs”, a mai spus Ciucă.

Mai mult, premierul a anunțat și constituirea la nivelul Legislativului a Comisiei parlamentare pentru sprijinirea aderării la OCDE.

„Încurajez să continuăm în acest fel, pentru că avem nevoie de participare activă şi de a înţelege cât mai bine, inclusiv pe componenta parlamentară, ce avem de făcut pentru aderare la OCDE, pentru că parte din reformele din PNRR şi standardele pe care trebuie să le îndeplinim în baza foii de parcurs presupun de la sine modificări legislative consistente, iar acestea nu se pot face decât prin Parlamentul României”, a transmis premierul.

Citește și Nicolae Ciucă, despre reducerea cheltuielilor statului: „Putem să îndeplinim obiectivele şi dacă nu ne plimbăm cu maşini noi. Nu trebuie să schimbăm mobilierul ca să terminăm un spital”