Nicolae Ciucă, despre posibilitatea de a prelua preşedinţia de la Iohannis înainte de 2024: „Are o singură preocupare: să putem să avem un guvern stabil”

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă respinge ipoteza în care ar trebui să preia funcţia supremă în stat, dacă actualul preşedinte, Klaus Iohannis, ar accepta înainte de alegerile din 2024 o funcţie de conducere într-o instituţie internaţională.

28 sept. 2022, 14:00
Nicolae Ciucă, despre posibilitatea de a prelua preşedinţia de la Iohannis înainte de 2024: „Are o singură preocupare: să putem să avem un guvern stabil”

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe zvonuri în viaţa politică, conform cărora preşedintele României, Klaus Iohannis, ar fi pe lista scurtă pentru a prelua funcţia de secretar general al NATO, întrebarea fiind dacă acest lucru se va întâmpla după ce îşi va încheia mandatul în fruntea ţării sau ar putea fi tentat de o mutare inclusiv înainte de alegerile din 2024.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că preşedintele Klaus Iohannis rămâne şef al statului „până când îşi va încheia mandatul”, premierul respingând ipoteza în care ar trebui să preia el funcţia supremă în stat pentru că Iohannis ar accepta o funcţie într-o instituţie din afara României.

„Preşedintele României este preşedintele României până când îşi va încheia mandatul. Vă pot spune un lucru: aşa cum l-am cunoscut şi cum am lucrat până în momentul de faţă, are o singură preocupare: să putem să avem un guvern stabil, care este în măsură să gestioneze ţara în aceste condiţii deosebit de complexe”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat Antena 3 şi difuzat marţi seară.

Citeşte şi: Continuă scandalul între PSD şi George Simion. Alfred Simonis: „Nu sunt de acord că dacă îi răspunzi unui berbec aşa cum trebuie îi dai apă la moară”

Întrebat dacă este pregătit să preia conducerea interimară a ţării în cazul în care şeful statului ar accepta o funcţie externă, primul ministru a răspuns: „Nu cred că se pune o astfel de problemă”.

În iulie, preşedintele Klaus Iohannis afirma, într-o conferinţă de presă, că, dacă i s-ar face o propunere să devină secretarul general al NATO, ar evalua-o şi ar face un anunţ public pe această temă.

Fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte, premierul eston Kaja Kallas, fostul comisar UE pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis au fost evocaţi drept posibili candidaţi pentru şefia NATO, nota DPA.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă se destăinuie: ce muzică ascultă premierul şi de ce familia nu s-a bucurat când a a preluat conducerea Guvernului