Nicolae Ciucă, despre posibilitatea unui nou război mondial: „Nu poate niciunul dintre noi să prevadă ce se va întâmpla, dar pentru orice există planuri de răspuns”

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, întrebat dacă ar putea începe un al treilea război mondial, că nimeni nu poate să prevadă ce se va întâmpla, însă nu poate fi pusă problema, în acest moment, unui eventual conflict mondial.

24 feb. 2023, 21:05
Nicolae Ciucă, despre posibilitatea unui nou război mondial: „Nu poate niciunul dintre noi să prevadă ce se va întâmpla, dar pentru orice există planuri de răspuns”

Nicolae Ciucă a adăugat că pierderea războiului de către Ucraina ar fi o pierdere pentru întreaga comunitate internaţională şi pentru lumea liberă.

„Le spun să aibă încredere că măsurile pe care noi le întreprindem şi faptul există analiză şi există modelări, există scenarii până în momentul de faţă nu ne-au dus până acolo încât să avem puterea să anticipăm că va începe al treilea război mondial. Toate aceste scenarii vă daţi seama că le facem la nivel naţional, le facem împreună cu aliaţii. Pentru fiecare dintre ele există planuri de răspuns. Dincolo de analize, este nevoie ca atunci când se ajunge la o anumită ipoteză ea să poată să fie concretizată într-un răspuns.

Nu cred că trebuie să speculăm şi să-i lăsăm pe cetăţeni, oricum îngrijoraţi de situaţia din Ucraina, să mai adauge la aceste îngrijorări temerea directă că va fi un al treilea război mondial. Sigur, nu poate niciunul dintre noi să prevadă ce se va întâmpla, când se va întâmpla şi cum se va întâmpla, dar în momentul de faţă nu putem să discutăm despre un eventual conflict mondial”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat vineri seara la Antena 3 ce le spune oamenilor care vorbesc despre temerea unui al treilea război mondial.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă anunţă că va demisiona, conform protocolului: Schimbarea Guvernului se va produce

Chestionat despre ce se va întâmpla dacă Rusia va câştiga războiul din Ucraina, premierul a răspuns: „Ar fi o pierdere nu doar pentru Ucraina, ci ar fi o pierdere pentru întreaga comunitate internaţională, ar fi o pierdere pentru lumea liberă”.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă afirmă că „România este parte la cea mai solidă, cea mai puternică alianță militară” și „nu am fost niciodată atât de bine asigurați din punct de vedere al apartenenței la o alianță militară”.

Citeşte şi: Mesajul lui Marcel Ciolacu la un an de la declanşarea războiului din Ucraina: „Am văzut răspunsul comun al lumii libere şi democratice în faţa agresiunii unui tiran nebun”