Nicolae Ciucă i-a cerut lui Zelenski să-i trateze pe românii din Ucraina la fel de bine cum îi tratează România pe refugiații ucraineni

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, luni, în plenul reunit al Parlamentului dedicat discursului liderului ucrainean Volodimir Zelenski, că România va avea grijă de toți refugiații ucraineni care fug din calea războiului și că este convins că și Ucraina îi va apăra pe etnicii români aflate pe teritoriul său.

04 apr. 2022, 19:53
Nicolae Ciucă i-a cerut lui Zelenski să-i trateze pe românii din Ucraina la fel de bine cum îi tratează România pe refugiații ucraineni

Premierul Nicolae Ciucă  a condamnat în termeni fermi atrocităţile din Ucraina, dar a cerut şi sprijin pentru minoritatea română din Ucraina.

„Ucraina este un simbol al rezistentei in fata unei agresiuni barbare si nedrepte, sunteti astazi dle presedinte Zelenski liderul unei natiuni care lupta pentru identitate in acest razboi ilegal si neprovocat.  Multi, mult prea multi si-au pierdut viata, altii au fost obligati sa ia calea refugiului ca urmare a atrocitatii trupelor rusesti fara discernamant asupra civililor, scolilor, spitalelor, teatrelor. Atrocitatile ne-au cutremurat pe toti. Toate aceste actiuni inumane trebuie sanctionate de instantele penale internationale. Imi manifest admiratia pentru tenacitatea si curajul poporului ucrainean in a-si apara tara. Va asigur ca familiile ucrainenilor ajunse in Romania sunt in siguranta si vom avea grija de ei. Sunt convins ca asa cum noi avem grija de cetatenii ucrainei, la fel veti avea si dvs grija de cetatenii de etnie romana din Ucraina”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în Parlamentul României.

Volodimir Zelenski: „Ucraina nu este singura ţintă a Rusiei. Vor să atace Odesa şi de acolo mai e un pas până în Moldova”
Preşedintele Ucrainei şi-a început luni discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucea, o suburbie a Kievului. „Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”; a spus liderul ucrainean. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei. În discursul său, a făcut referire la Revoluţia din decembrie 1989. „Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi”, a afirmat Zelenski, făcând apel la România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs. Mesajul său a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor. Florin Cîţu l-a numit pe Vladimir Putin criminal şi a solicitat izolarea economică totală a Rusiei. Preşedintele Camerei a elogiat curajul ucrainenilor şi s-a referit şi la românii din Ucraina.

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului României: „Rusia nici nu se mai ascunde, vorbeşte deschis despre masacru şi despre ştergerea poporului ucrainean”