Volodimir Zelenski: „Ucraina nu este singura ţintă a Rusiei. Vor să atace Odesa şi de acolo mai e un pas până în Moldova”

Discursul preşedintelui Ucrainei vine după cel mai amre masacru de pe frontul din Ucraina, condamnat de majoritatea liderilor politici ai lumii.

04 apr. 2022, 19:29
Volodimir Zelenski: „Ucraina nu este singura ţintă a Rusiei. Vor să atace Odesa şi de acolo mai e un pas până în Moldova”

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat luni seară în faţa plenului reunit al Parlamentului României. Mesajul preşedintelui ucrainean a avut loc prin videoconferinţă.

Volodimir Zelenski şi-a început luni discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucea, o suburbie a Kievului. „Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”; a spus liderul ucrainean. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei. În discursul său, a făcut referire la Revoluţia din decembrie 1989. Mesajul său a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor. Florin Cîţu l-a numit pe Vladimir Putin criminal şi a solicitat izolarea economică totală a Rusiei. Preşedintele Camerei a elogiat curajul ucrainenilor şi s-a referit şi la românii din Ucraina.

„În primul rând, în 1989 a murit Nicolae Ceaușescu după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția sa și Securitatea duceau România în izolare.  Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim”

„Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai un pas până în Moldova. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre. Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia”, a mai spus Zelenski în parlamentul României.

El a cerut ca România să închisă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs.
Zelenski a cerut ca fiecare să facă tot ce poate face pentru ca militarii ruşi să răspundă pentru infracţiunile comise pe teritoriul ucrainean.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”, a adăugat preşedintele Volodimir Zelenski, mulţumind poporului român pentru ajutorul dat refugiaţilor care se află în România.

VIDEO Volodimir Zelenski, vizită pe câmpul de luptă înainte de discursul din România: „Acesta este un genocid”

”Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor. Fiecare are 3 minute, şi apoi domnul Zelenski are 15-20 minute (…) Depinde dacă domnul premier vine sau nu la şedinţă”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Diana Şoşoacă, postări HALUCINANTE înainte discursului lui Zelenski din Parlamentul României: „Acest cetăţean ucrainean s-a pripăşit printr-un buncăr din Braşov. Odată ce l-ai invitat pe Zelenski, trebuie să-l inviţi şi pe Putin!”

Acesta a fost întrebat dacă l-a invitat şi pe şeful statului.  ”Am discutat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Cîţu, fără a preciza dacă preşedintele va participa sau nu la şedinţa de plen.

Ştirea iniţială: Pe ordinea de zi a şedinţei BPR de luni se află un memorandum intern privind Discursul Preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, în Parlamentul României şi scrisoare din partea Ambasadei Ucrainei în România prin care este confirmată disponibilitatea Părţii Ucrainene de a desfăşura evenimentul în data de 4 aprilie 2022, orele 19:00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirma că la 12.30 va avea loc o şedinţă a Birourilor reunite ale Parlamentului, unde aşteaptă fie o solicitare pentru acest discurs din partea Ambasadei Ucrainei sau o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat, luni, că, la ora 19.00, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului României, o solicitare în acest sens urmând a fi discutată în cursul zilei în BPR.