Nicolae Ciucă ia atitudine în faţa Austriei: „Trebuie să înţeleagă că trebuie soluţii, prezentarea problemei nu este de ajuns”

Premierul Nicolae Ciucă a susţinut o scurtă declaraţie de presă, joi, după şedinţa de Guvern, în care s-a referit şi la situaţia din Consiliul JAI, unde Austria se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

08 dec. 2022, 15:21
Nicolae Ciucă ia atitudine în faţa Austriei: „Trebuie să înţeleagă că trebuie soluţii, prezentarea problemei nu este de ajuns”

Nicolae Ciucă a avut un discurs echilibrat, susţinând că România nu se va îndepărta de valorile europene în urma refuzului Austriei de a vota pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, dar atrage atenţia Vienei auspra abordării greşite a subiectului migraţiei.

„Vom continua, desigur, activitatile desfasurate de tara noastra si pe care va continua sa le desfasoare, pentru ca sustinem ferm valorile europene.

Faptul ca recunoastem cu totii ca exista o problema legata de migratie, trebuie sa prezentam si solutii. Prezentarea problemei nu ajunge, trebuie sa inteleaga si Austria. Nu o solutie tehnica, cat o solutie politica.”, a spus Nicolae Ciucă, joi, la Guvern.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unor surse oficiale.

„Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România”, au precizat surse politice.

Citeşte şi: Dominic Fritz pledează cauza României la televiziunea austriacă: „Bariera Schengen-ului pur şi simplu nu se mai potriveşte Europei de azi”

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă afirma că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

„Avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina. (…) Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional”, a declarat Ciucă la Palatul Victoria.

Premierul a amintit că experţii europeni care au venit în România în lunile octombrie şi noiembrie au confirmat faptul că ţara noastră îndeplineşte „absolut toate condiţiile necesare” şi merită să fie parte a spaţiului Schengen.

Ciucă a menţionat că problema imigraţiei ilegale este una „foarte sensibilă politică” în multe state membre şi că este nevoie de măsuri „mai eficiente de răspuns” la acest fenomen.

Citeşte şi: Europarlamentarul care spusese că România şi Bulgaria nu au ce căuta în Schengen, convins să-şi ceară scuze: „Românii sunt un popor mândru, care iubeşte familia tradiţională. Vreau să cer scuze României!”