Dominic Fritz pledează cauza României la televiziunea austriacă: „Bariera Schengen-ului pur şi simplu nu se mai potriveşte Europei de azi”

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a pledat pentru aderarea României la spaţiul Schengen, în cadrul unui interviu difuzat miercuri seara la televiziunea publică austriacă ORF, arătând că acum chiar este momentul ca europenii să dărâme o barieră.

08 dec. 2022, 15:03
Dominic Fritz pledează cauza României la televiziunea austriacă: „Bariera Schengen-ului pur şi simplu nu se mai potriveşte Europei de azi”

Dominic Fritz a subliniat că Executivul de la Viena ar face „o greşeală gravă dacă ar fi singura ţară din UE care ar bloca” aderarea României la spaţiul Schengen.

„Guvernul Austriei ar face o greşeală gravă dacă ar fi singura ţară din UE care ar bloca acest pas extrem de important spre integrarea europeană. Sunt primarul unui oraş care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraş care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, care e supranumit ‘Mica Vienă’, Timişoara. Şi sunt eu însumi un primar care m-am născut şi am crescut în Germania. Şi cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, timişorenii m-au ales, acum doi ani, să le fiu primar.

Apelul meu este: timişorenii, acum doi ani, au dărâmat o barieră şi chiar este momentul ca şi europenii să dărâme o barieră. Aceasta este bariera Schengen-ului, care pur şi simplu nu se mai potriveşte Europei de azi”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz, la postul de televiziune austriac, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.

El a adăugat că motivul principal invocat de Austria pentru neacceptarea României în Schengen, migraţia ilegală, este unul fals.

Citeşte şi: Europarlamentarul care spusese că România şi Bulgaria nu au ce căuta în Schengen, convins să-şi ceară scuze: „Românii sunt un popor mândru, care iubeşte familia tradiţională. Vreau să cer scuze României!”

„România nu se află pe ruta balcanică. Nici nu se află chiar în Balcani. Dacă există probleme, poate ar trebui discutate şi cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineînţeles, trebuie găsite soluţii pentru provocările politicilor de migraţie. Însă soluţia nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii şi bulgarii nu sunt cetăţeni europeni de clasa a doua. Aceste două teme nu au de-a face una cu cealaltă”, a mai explicat primarul Timişoarei.

Întrebat ce spune dezbaterea pe tema Schengen despre starea Europei, primarul a ales să sublinieze contextul pozitiv care nu trebuie periclitat.

„Văd cum libertatea de mişcare, călătoriile libere şi faptul că nu mai trebuie să stai ore întregi la graniţă au ajuns să fie o normalitate. Şi e ceva pe care generaţia mea nici n-ar putea să-şi mai imagineze altfel. Tocmai de aceea suntem aşa revoltaţi, că la 15 ani după aderarea României la UE, încă nu este cazul pentru noi. Mai ales România stă foarte clar de partea Europei, de partea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Şi nu ne permitem să punem în pericol această dinamică pozitivă în favoarea Europei pentru nişte ieftine jocuri politice pe termen scurt”, a concluzionat Dominic Fritz.

Citeşte şi: CTP lansează acuzaţii fără precedent: „Ce fac acum cancelarul Nehammer şi partidul său înseamnă o lovitură de stat împotriva Uniunii Europene”