Nicolae Ciucă, în doliu! O emblemă a Armatei Române a murit. „O pagină impresionantă de istorie s-a închis. Dumnezeu să-l ierte”

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, este în doliu, după ce generalul de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran de război din România s-a stins din viaţă la Mioveni. 

30 oct. 2023, 12:53
Nicolae Ciucă, în doliu! O emblemă a Armatei Române a murit. „O pagină impresionantă de istorie s-a închis. Dumnezeu să-l ierte”
Nicolae Ciucă, în doliu! O emblemă a Armatei Române a murit

Nicolae Ciucă, în doliu! Constantin I Năstase a luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, din iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944.

Citește și Doliu uriaș în lumea fotbalului românesc. A murit cel mai longeviv oficial al CFR Cluj: „Jucător, conducător, antrenor”

Nicolae Ciucă, în doliu!

Născut pe data de 3 iunie 1915 în Mioveni, Constantin Nicolae este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. El a luptat în calitate de ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului.

Totodată, a fost profesor de matematică și fizică, dar și cel care a înființat Muzeul Cula Racovița, un loc care îi poartă numele.

Vestea morții generalului de Brigadă în Retragere pentru care fostul premier al României avea o foarte mare admirație a fost făcută de reprezentanții primăriei Mioveni pe pagina de Facebook a instituției.

„O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare.

Generalul Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa în condiții extreme în timpul marelui război este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta.

Anul acesta a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Această onoare i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate în orașul Mioveni.

După încheierea războiului, Generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică. A lăsat o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format, împărtășindu-și cunoștințele și experiența sa de viață.

Printre realizările sale notabile se numără și înființarea Muzeului Cula Racovița. A adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.

Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a administraţiei locale din Mioveni.

Citește și Doliu în Biserică! Un îndrăgit preot a trecut la cele veșnice la 58 de ani

Nicolae Ciucă, în doliu! „O pagină impresionantă de istorie s-a închis. Dumnezeu să-l ierte”