Nicolae Ciucă, întâlnire de urgență cu primarul Capitalei. Cât vor plăti bucureştenii pentru căldură din decembrie. Nicuşor Dan: Populaţia nu va plăti pierderile de reţea

Premierul Nicolae Ciucă a avut sâmbătă o întrevedere cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan pentru a discuta despre majorarea preţului gigacaloriei în Bucureşti, subvenţii, preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei, situaţia legată de urbanism şi bugetul municipalităţii.

27 nov. 2021, 11:25
Nicolae Ciucă, întâlnire de urgență cu primarul Capitalei. Cât vor plăti bucureştenii pentru căldură din decembrie. Nicuşor Dan: Populaţia nu va plăti pierderile de reţea

Nicolae Ciucă, întâlnire de urgență cu primarul Capitalei.

„Am discutat despre contribuţia statului la subvenţia pentru gigacalorie pentru Bucureşti, dar şi pentru celelalte oraşe care au sisteme centralizate de încălzire. Al doilea subiect este intenţia municipalităţii, de 15 ani, de a prelua ELCEN şi a unifica producţia, transportul şi distribuţia energiei termice”, a declarat Nicuşor Dan, la finalul întrevederii cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria.

Edilul a adăugat că un al treilea subiect abordat a fost legat de „bugetul Primăriei Capitalei, în general” şi de „posibilitatea ca Primăria Capitalei să nu mai funcţioneze doar pe regim de avarie, cum funcţionează de ani de zile, să poată să facă acele mari investiţii de care are nevoie „.

„Şi, în fine, am deschis şi subiectul urbanismului pentru că, oricât de mult am reuşi noi să facem lucrări de infrastructură, în condiţiile în care oraşele se dezvoltă haotic şi nu există un control în ceea priveşte construirea, nu o să ajungem deloc prea departe şi avem o instituţie a statului, Inspectoratul de Stat în Construcţii, care nu funcţionează”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a declarat că bucureștenii nu trebuie să își facă griji deocamdată pentru plata facturilor la căldură întrucât preţul gigacaloriei rămâne în continuare 164 de lei.

Nicuşor Dan a explicat şi că în cazul în Consiliul General al Municipiului București va adopta hotărârea privind majorarea tarifului de la 164 lei la 280 lei, facturile mărite vor veni abia la două luni de la adoptarea hotărârii.

„Pentru locuitorii Capitalei mesajul este că, în acest moment, tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual şi eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care, eventual îl vom mări, va fi plătit la două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General. Deci, pentru factura de noiembrie care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureştenii să ştie că vor plăti în continuare 164 de lei „, a declarat Nicuşor Dan.

Edilul s-a declarat optimist că va primi ajutor din partea Guvernului pentru subvenţia la căldură.

„Bucureştenii nu vor plăti pierderile de reţea”, a mai anunţat primarul Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.

„Au fost ani întregi de inacţiune, ani întregi în care nu s-au plătit banii necesari, după cum ştiţi, fosta administraţie a dus RADET-ul în faliment. Ce putem să facem, putem să facem să intervenim de urgenţă în momentul în care se produc avarii şi, din păcate, se vor produce avarii. În momentul în care vom reuşi să avem, pe de-o parte, o capacitate mai bună… avem două tipuri de programe, avem un program la producţie, zona de ELCEN, care funcţionează şi cu centrale din 1964, şi avem un program în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia, care este atributul municipalităţii. În timp o să reuşim să rezolvăm chestiunile astea, am reuşit să semnăm contractul de 300 de milioane de euro pentru a repara 210 kilometri, şi o să vedeţi anul viitor un ritm mai mare de înlocuire a conductelor”, a declarat acesta.

Primarul general a precizat că pentru anul viitor urmează să fie contractaţi aproape 40 de kilometri de conducte pentru înlocuire.

„O să vedeţi zilele următoare, am fost la ANAF pentru licitaţia pentru cei 210 kilometri, sperăm să o terminăm până la aprilie-mai, anul viitor, ca să putem să începem şi de acolo. Şi, în paralel, pe acele reparaţii curente putem să facem mai facem de ordinul a 10 kilometri. Deci, pentru anul viitor, o să fim undeva la 50 de kilometri”, a declarat Dan.

Nicolae Ciucă, întâlnire de urgență cu primarul Capitalei 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, vrea să crească preţul gigacaloriei cu 70%. Mai exact, Nicuşor Dan a propus ca ca începând cu 1 decembrie 2021 preţul gigacaloriei să fie majorat de la 164 de lei la 280 de lei.

Citeşte şi Gabriela Firea tună şi fulgeră la adresa lui Nicuşor Dan: „Primarul Pinocchio solicită ca facturile românilor să crească cu 75% din decembrie”

Primarul general a explicat că a ţinut cont de mai multe aspecte în momentul în care a propus majorarea preţului gigacaloriei.

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. (…) Acest 280 de lei pentru bucureştenii care sunt conectaţi la sistemul centralizat este mai puţin decât plătesc bucureştenii care au centrale individuale”, a declarat Nicuşor Dan.

Propunerea edilului nu a întrunit o majoritate în Consiliul General al Municipiului București (CGMB), astfel că bucureştenii vor plăti ca şi până acum, adică 164 de lei.

Citește și: Florin Cîţu, în ziua învestirii Guvernului Ciucă. „Nu sunt fericit că suntem azi aici. E un compromis pe care l-am făcut pentru stabilitatea României”