Florin Cîţu, în ziua învestirii Guvernului Ciucă. „Nu sunt fericit că suntem azi aici. E un compromis pe care l-am făcut pentru stabilitatea României”

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a catalogat formarea unei coaliţii de guvernare alături de PSD şi de UDMR drept un "compromis", în condiţiile în care susţine că liberalii au încercat să se împace cu USR, însă "a fost complicat după ce au votat moţiunea de cenzură alături de AUR".

25 nov. 2021, 21:56
Florin Cîţu, în ziua învestirii Guvernului Ciucă. „Nu sunt fericit că suntem azi aici. E un compromis pe care l-am făcut pentru stabilitatea României”

Florin Cîţu a dat explicaţii după ce a fost întrebat de ce protocolul coaliţiei cu PSD a fost semnat departe de ochii presei, spre deosebire de acordul semnat cu USR care a fost un eveniment public. De asemenea, liderul liberal a amintit de ce PNL a ajuns în poziţia de a negocia cu social-democraţii formarea unui Guvern.

„Încercăm şi varianta asta. Trebuie să trecem şi peste momentul ăsta. Ştiu declaraţiile şi ştiu lupta mea cu măsurile PSD. Erau măsuri care făceau rău economiei şi dezechilibrau economia. A fost lupta cu un sistem economic în care PNL nu crede.

Acum am ajuns aici pentru că s-au încercat alte variante. Am încercat să ne împăcăm cu USR. A fost complicat după ce au votat moţiunea de cenzură alături de AUR. Au votat o moţiune alături de PSD. A fost complicat să găsim o soluţie.

Nu sunt fericit că suntem azi aici. E un compromis pe care l-am făcut pentru stabilitatea României. Să fie foarte clar.

Am făcut în politica din România cei mai mulţi paşi în lateral. Nu am văzut alt politician în România, nici pe Ludovic Orban, să-şi asume cum mi-am asumat eu acest rol să fac un pas lateral pentru binele României. Nu este neapărat o imagine pe care voiam să o avem acum, dar mergem înainte”, a declarat Florin Cîţu, joi, la TVR.

Citeşte şi: Prima ședință de guvern condusă de premierul Nicolae Ciucă. Ce priorități are noua coaliție

Preşedintele PNL a dat de înţeles că formula de guvernare alături de PSD nu este ceea ce au „preferat” liberalii. Cu acest prilej, Cîţu nu a ezitat să atace USR, foştii parteneri de guvernare.

„Nu este ce am preferat noi. Până la urmă, aceasta a fost soluţia care a mers. Vă aduc aminte. Prima întâlnire a fost cu cea de la USR. După acea întâlnire am ieşit şi am spus că sunt optimist că putem reface această coaliţie. La nici 24 de ore de la acea discuţie, domnul Cioloş, preşedintele USR, a ieşit şi a spus că este o glumă să vorbim de preşedintele PNL ca premier.

Să ştiţi că Marcel Ciolacu n-a spus asta despre mine. Ideea este că în continuare simţeam din partea celor de la USR că nu vor să vină la guvernare şi de fiecare dată când încercam să deschidem o uşă, ei ne-o trânteau în nas.

Până la urmă am încercat să găsim o soluţie stabilă pentru România şi de aceea este un compromis. Sunt primul care spune acest lucru.

În acelaşi timp, e un compromis pe care-l facem, dar nu abandonăm nimic din ce am făcut până acum. Se încerca taxa de solidaritate care nu s-a introdus. Se încerca impozitul progresiv care nu s-a introdus şi nu se va introduce pentru că nu este nimic menţionat în acel program de guvernare. În continuare, am menţinut 7% investiţii”, a explicat Florin Cîţu, conform sursei citate.

Florin Cîţu: „Ne vom opune oricărei măsuri populiste”

„Ce e important să ştie colegii şi electoratul liberal. Noi, în această guvernare, ca şi în cea trecută, vom apăra principiile liberale. Ne vom opune oricărei măsuri populiste.

În guvernarea trecută m-am opus mai multor populiste. M-am opus şi lui Ludovic Orban când eram în guvernare cu el unor măsuri populiste că era an electoral. Ne-am opus şi celor de la USR care aveau tot felul de măsuri populiste şi ne vom opune în continuare.

Am arătat că o economie liberală în care proprietatea privată e sfântă şi antreprenorii sunt eroi, în care drepturile oamenilor nu sunt încălcate, este o economie care poate să aibă rezultate bune în cele mai bune condiţii”, a adăugat liderul liberal.

Citeşte şi: Alexandru Rafila atacă fostele guvernări pentru măsurile din pandemie. „În ultimul an şi jumătate am avut de multe ori un comportament autoritar”