Nicolae Ciucă, întrebat despre unirea României cu Rep. Moldova: „Vom fi cu adevărat uniţi în Uniunea Europeană”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a răspuns, sâmbătă, în timpul unei vizite în Republica Moldova, unei întrebări privind reunificarea cu Basarabia, el afirmând că în momentul în care R. Moldova va deveni membru al Uniunii Europene, atunci se poate vorbi de o unire în Uniunea Europană. Ciucă a subliniat eforturile pe care le fac autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bucureşti pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană.

02 mart. 2024, 20:37
Nicolae Ciucă, întrebat despre unirea României cu Rep. Moldova: „Vom fi cu adevărat uniţi în Uniunea Europeană”

Întrebat dacă PNL susţine posibilitatea reunificării României cu Basarabia, Nicolae Ciucă s-a referit la o unire sub umbrela Uniunii Europene.

”Am discutat cu autorităţile din Republica Moldova, începând cu doamna preşedinte, cu preşedintele Parlamentului, iată am avut mai înainte cu primarii de dreapta din Republica Moldova şi am discutat toate aceste aspecte care vizează drumul european al Republicii Moldova. Împreună, în momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în Uniunea Europeană. Sunt eforturi pe care le fac autorităţile de la Chişinău, sunt eforturi pe care le fac autorităţile de la Bucureşti, sunt eforturi pe care le fac ţările membre UE care sprijină acest demers al Republicii Moldova şi în perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenţia asupra tuturor acestor etape pe care trebuie să le parcurgem. Noi am oferit tot ceea ce înseamnă sprijinul tehnic, expertiza pentru ca drumul acesta să fie cât mai coerent şi mai corect cu putinţă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Costel Alexe, despre vizita președintelui Ciucă în Republica Moldova: Mesajul este unul cât se poate de clar, România a ajutat și va ajuta Republica Moldova, atât cât va fi nevoie
De asemenea, Nicolae Ciucă a fost întrebat cum apreciază evoluţiile Republicii Moldova privind aderarea la UE, el răspunzând că în discuţiile cu autorităţile de la Chişinău a trecut în revistă eforturile făcute de România pentru aderarea la UE.

”Tocmai am trecut în revistă istoricul acestor etape pentru România, care la vremea respectivă au durat aproximativ patru ani, din momentul în care ne-am exprimat această opţiune, de la dobândirea statutului de candidat, până la deschiderea negocierilor şi iacătă, există premise ca până în perioada următoare, în această vară, să avem şi o a treia etapă îndeplinită. A trecut aproape un an şi jumătate. Statutul de candidat la finele lui 2022, începerea negocierilor la începutul acestui an, la jumătatea acestui an, iată, cea de-a treia etapă. Ca atare, apreciez că este o dinamică bună pentru procesul de integrare şi cu cât există mai multă decizie şi mai mult sprijin al cetăţenilor Republicii Moldova. Este necesar ca cetăţenii din Republica Moldova să creadă în acest proces fiindcă beneficiile pe care noi le-am avut şi pe care le împărtăşim cu autorităţile şi cetăţenii din Republica Moldova sunt determinante în urmarea acestui proces. De exemplu, spuneam mai devreme că, din momentul procesului de aderare, până la dobândirea statutului de membru PIB-ul României a crescut de trei ori. În această perioadă de preaderare avem nevoie să asigurăm elementele acestea de detaliu şi de specificitate pentru a se putea beneficia de fondurile de preaderare pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă beneficiile statutului de membru al UE”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă: Încă din 2022 România a pus la dispoziţie un fond de 100 milioane de euro pentru R. Moldova/ Am discutat un proiect de lege care vizează finanţarea primăriilor din România pentru proiectul de înfrăţire cu primării din R. Moldova

Fostul premier Nicolae Ciucă, liderul PNL, a declarat, în cadrul unei vizite în Republica Moldova, că România a pus încă din anul 2022 la dispoziţia ţării vecine un fond de 100 de milioane de euro. De asemenea, Ciucă a precizat că a discutat cu autorităţile din R. Moldova un proiect de lege pentru finanţarea primăriilor din România care se înfrăţesc cu comune din ţara vecină.

Întrebat care este sprijinul pe care îl oferă România Republicii Moldova şi care este valoarea ajutoarelor din acest an, Niolae Ciucă s-a referit la fondul de 100 de milioane de euro pus la dispoziţie încă din anul 2022.

”Încă din 2022 România a pus la dispoziţie un fond de 100 milioane de euro, bani care sunt destinaţi pentru proiecte specifice stabilite la nivelul Guvernului şi autorităţilor locale din R. Moldova. Sunt, de asemenea, toate aspectele care ţin de procesul de aderare. Şi aici am discutat şi cu premierul şi cu preşedintele Igor Grosu, modul în care noi ajutăm la aceste etape, proceduri tehnice pe care trebuie să le desfăşoare, inclusiv de modificare legislativă (…) Am discutat un proiect de lege care vizează finanţarea primăriilor din România care să primească bani pentru proiectul de înfrăţire cu primării din R. Moldova, deci să fie linii de finanţare separate pentru acest proiect”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, după vizita în Republica Moldova: „Bucureștiul va sprijini în continuare Chișinăul, la fel ca până acum”
Fostul premier s-a referit şi la alte proiecte în dezvoltare, care vizează şi alte domenii. ”Sunt, de asemenea, proiectele care sunt în dezvoltare cu interconectarea energetică şi în momentul de faţă discutăm de cel puţin două puncte de interconectare. Cel mai avansat este cel de la Suceava la Bălţi. De asemenea, discutăm de proiectele de interconectare unde sunt folosiţi şi bani europeni pentru construcţia de  poduri, sunt 4 poduri care unele vor fi refăcute, altele se vor construi de noi şi sunt proiectele de dezvoltare a reţelei de gaze şi conductei de apă care vor fi dezvoltate şi susţinute financiar. Ştiu că la nivelul companiei Transgaz există o colaborare foarte bună cu compania din R. Moldova şi sunt celelalte proiecte care sunt în derulare, pe ceea ce însemană partea aceasta de relaţionare a mediului de afaceri. Sunt activităţi care se desfăşoară în cadrul forumurilor economice (…) Tot ceea ce însemană sprijinul pe care îl acordăm R. Moldova este un sprijin pe care îl acordăm şi României”, a detaliat Ciucă.

De asemenea, liderul PNL a fost întrebat ce ar trebui să facă Republica Moldova pentru a-şi spori capacităţile de apărare. El a răspuns că această ţară este partener NATO şi este într-un program de sprijin.

”Republica Moldova este stat partener al Alianţei Nord-Atlantice şi este într-un program de sprijin şi asistenţă nemijlocită pe relaţia dintre ministerele Apărării din România şi R. Moldova. Ca atare, există un birou de apărare al NATO la Chişinău, acest birou, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale identifică şi dezvoltă aceste programe care trebuie să prindă contur în actualul context. Ştiu că există la nivelul Ministerului Apărării Naţionale programe care sunt în dezvoltare. Din partea noastră există în continuare sprijin şi discutăm cât se poate de aplicat şi concret modul în care putem să creştem capacitatea de rezilienţă a R. Moldova”, a precizat Nicolae Ciucă.