Nicolae Ciucă, liderul PNL, în direct la România TV. Dezvăluiri incendiare despre alegeri: „Avem un proiect care să ne asigure guvernarea pentru următorii patru ani de zile” – VIDEO LIVE

Nicolae Ciucă, șeful PNL și al Senatului, a fost invitatul serii la România TV, la emisiunea "Punctul culminant", moderată de Victor Ciutacu.

28 mart. 2024, 21:59
Nicolae Ciucă, liderul PNL, în direct la România TV. Dezvăluiri incendiare despre alegeri: „Avem un proiect care să ne asigure guvernarea pentru următorii patru ani de zile” – VIDEO LIVE

-E o coaliție între două partide mari, istorice. PNL e partidul cu cea mai mare istorie în România și în UE. Această confruntare între partide e una normală. În situații complicate, care nu lasă să se întrevadă o soluție, e absolut normal să se angajeze fiecare lider pe un drum care excede interesului politic și să vedem interesul țării.

-La final de noiembrie, nu au fost mulți analiști care să dea șanse acestei coaliții. Ea trebuie să existe în continuare.

-Contextul internațional au influențat această coaliție. S-a simțit nevoia unei schimbări responsabile, iar această responsabilitate trebuia privită în ansamblu. Am avut puterea să ne asumăm o participare a ceea ce se întâmpla în Ucraina. Am liberi europeni cu care am rămas în legătură. Începe războiul? Credeam că era doar o amințare. Le-am zis atunci foarte clar: într-o lună începe războiul. Au spus că am avut cea mai bună evaluare. Vedeam nevoia de stabilitate politică. Nu puteam să gestionăm în niciun fel criza energetică, toată lumea vorbea de o criză economică. Uitându-ne și la aritmetică politică nu aveam altă variantă decât să luăm decizii la nivel politic. Am fost un om al stabilității. E o experiență profesională.

-Există o tendință a populismului în toată Europa. Sunt țări unde partidele extremiste au căpătat o consistență și în unele țări au ajuns chiar la guvernare. Acest val poate să ajungă și la noi fără niciun fel de problemă. În primul rând, suntem oameni. Și îmi place să cred că suntem oameni normali care stau față în față și discută. Credibilitatea noastră ca oameni care își asumă să ocupe o funcție trebuie să se raporteze la ce vrea cetățeanul, cum putem să facem în așa fel încât să se simtă.

Candidat comun la președinție?

Nicolae Ciucă: E un proiect care să ne asigure guvernarea pentru următorii 4 ani de zile. Nu facem reformele doar pentru că ar vrea un lider politic, ne-am angajat să facem prin PNRR. Sunt bani care vin de la Bruxelles.

-În toată această perioadă, tot ce m-am angajat să fac, am făcut. Țara nu poate merge mai departe fără reformă. De această decizie sunt conștienți toți liderii politici. E nevoie ca noi toți să ne asumăm această reformă.

Dacă funcționează la europarlamentare, există o șansă și pentru prezidențiale?

-Noi ne axăm pe proiectul majorității politice ca să putem să asigurăm transformarea țării, tot ce reprezintă oportunitate pentru România. Când am venit din Armată, care e o instituție cu extensii la nivel național, am ajuns acolo și am reușit, printr-o concentrare, printr-un sacrificiu al echipei, nu al meu personal… nu e vorba de modestie, e vorba de ce face fiecare dintre noi.. atunci când îți dorești să faci ceva, se poate face. PNL sau oricare alt partid are relevanța lui din punct de vedere al imaginii politice. Dar cei care fac politica sunt oamenii.

Marcel Ciolacu – Nicolae Ciucă? Ciolacu premier și Ciucă președinte sau invers?

Nicolae Ciucă: Când a fost vorba de a preda un mandat la termen și a reprezentat un gest la care nu s-a așteptat foarte multă lume, am făcut-o cu maximă onestitate, am crezut în cauză. Putem demonstra că există onestitate și în politica din România?

-Vă rog să așteptați să vedem rezultatele pe 10 iunie și apoi discutăm. Poate fi o ipoteză, orice scenariu trebuie să existe, dar eu cred că românii se uită la tot ce s-a întâmplat bun, la tot ce nu s-a întâmplat în România, analizează și văd că șansa unei stabilități e cea care poate asigura echilibrul economic. Ne mai gândim la președinte comun la președinție.

Omul Nicolae Ciucă e pregătit pentru momentul în care ar trebui să iasă?

-Întotdeauna am fost pregătit.

Și ce face, se duce la pescuit?

Nicolae Ciucă: Îmi place să pescuiesc, dar cum am făcut mereu, voi rămâne un slujbaș credincios țării și orice mi s-ar ivi, să fac ceva pentru semenii mei, voi face.

De când vă cunoașteți cu Ciolacu?

-Din 2011. La vremea respectivă ne-am văzut trecător, fără să fi avut niciun fel de altă legătură decât aceea de a fi participat la momentele festive. Nu ne-am cunoscut. Ne-am regăsit la București. Toată această chestiune se bazează pe faptul că, neavând niciun fel de timp petrecut împreună pe sloturi mari, pe anumite evenimente care să ne fi legat atât de tare, componenta aceasta pur instituțională, ne-a făcut să avem un respect reciproc.

Victor Ciutacu: Până acum ne-a ferit Dumnezeu de război. Aș putea ajunge în primul rând, să mă arunc în luptă?

-Într-o astfel de situație sunt proceduri foarte bine stabilite. Se va ajunge, probabil, pe partea când se epuizează toate celelalte resurse.

Până la ce vârstă ești combatant imediat?

-Noi doi, dvs aveți 53 de ani, eu 58. Gândiți-vă ce înseamnă pentru doi oameni care nu au mai practicat deloc antrenamentul, instrucția, să-i iei dintr-o dată și să ai pretenția că e un bun luptător. Să știți că de multe ori, pe câmpul de luptă, diferența o face caporalul, nu generalul. Generalul are relevanța lui, dar pe câmpul de luptă soldatul este.

Sunteți gurmand?

-Îmi place să mănânc, e și o chestie genetică, nu provin dintr-o familie de oameni supli. Dar nu sunt carnvior, mănânc foarte rar carne. Îmi plac foarte mult mâncărurile cu care am crescut la bunica, la mama. Sarmalele de post și ciorba de fasole. Fără afumătură. Ciorba de roșii. Fac bulion și acasă. Am grădina mea unde îmi cultiv în fiecare an propriile legume.

De gătit ce gătiți?

-Îmi plac foarte mult mâncărurile simple și, dacă tot m-ați întrebat, îmi place mult saramura de pui, tipic oltenească. Îmi place să fac ciorbă de legume de toate felurile. Îmi place ciorba de praz acrită de zeamă de varză. Fac și ciorbă de raci. Am dus cuiva că nu înțelegea ce sunt ăia raci, mama când face sarmale face și raci. Racii sunt niște ardei, la jumătatea dimensiunii ardeiului gras roșu. Se folosesc în Oltenia pentru perioada de post, se umplu cu orez și cu făină și zeamă de varză și e o ciorbă foarte bună. Ciorba o acresc cu zeamă de varză. Și mai folosim ceva, corcodușe și aguridă.

Ați fost în Irak, în Afganistan, ce se putea mânca acolo?

-Nu achiziționam mâncarea de pe piața locală. Se gătea de către structurile logistice… în Afganistan mâncam doar o masă caldă pe zi, seara, în rest aveam hrană rece. Mâncam diferite feluri de mâncare. Am stat 7 luni într-o parte, 7 în cealaltă, un an în altă misiune. Dacă nu aveam sprijinul familiei, nu făceam nimic în viață. Sunt chestiuni care țin de legătura între doi oameni, când apare al treilea e și al treilea. Un rol îl joacă comunitatea unității respective.

-O să vă spun o chestiune personală. Am gândit de fiecare dată acest lucru. Orice om trebuie să-și facă un management al riscurilor. Nu am spus-o niciodată pentru că am crezut mereu că nu ne ducem să facem rău. Ține de psihicul nostru, de modalitatea noastră de a ne raporta la soție, copil. Când ai optat pentru profesia de militar, ți-ai asumat toate aceste riscuri, fie că o faci în țară, pentru că noi jurăm să ne apărăm țara cu prețul vieții. Dacă țara ne trimite în misiune, mergem în misiune, aia e meseria noastră. Nu trebuie să facem un titlu de glorie, e o responsabilitate și noi trebuie să facem asta, avem drapelul României în piept.

Cine e cu adevărat general în familia Ciucă?

-Ținând cont de cât timp petrec acasă, cel care se ocupă de tot ce înseamnă grija față de familie, față de ce mâncăm și toate celelalte chestiuni e soția mea. Atunci când am foarte puțin timp liber, îmi place să fac tot ce aș fi vrut să fac, dar nu reușesc.

Facturile cine le plătește?

-Soția. Sincer. Îmi place să mă duc la cumpărături. Îmi place să mă duc să-i văd pe oameni. Sunt oameni care ne opresc…

Despre familie și copil

-Nu am fost acasă când a plecat în clasa I, când a terminat clasa a VIII-a, nu am încercat niciodată să-l influențez să-mi urmeze cariera. E destul de riguros și organizat, dar asta nu înseamnă că pot fi considerate atribute ale unui militar. Nu trebuie să fii militar să ai un anumit ritm de viață.

Cum e să fii bunic?

-Cea mai mare binecuvântare care i se poate întâmpla unui om în viață.

Despre candidatura lui Iulian Dumitrescu, șeful liberal suspendat al CJ Prahova

-Am spus-o de fiecare dată. Nimeni nu e mai presus de lege. Instituțiile statului trebuie să-și facă treaba. Eu, de fiecare dată, am luat decizii pe reguli și principii. Când vom primi propunerile de la filială vom lua decizia în funcție de legi și de principii. Nu există decizie bătută în cuie.