Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, garantează că pensia şi vârsta de pensionare nu se modifică pentru militari: „Să-şi imagineze cineva un batalion de militari de 55-60 de ani”

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a comentat intenţia anunţată de guvernul Cîţu de a creşte vârsta de pensionare, spunând că această măsură nu se poate aplica militarilor.

04 iun. 2021, 16:46
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, garantează că pensia şi vârsta de pensionare nu se modifică pentru militari: „Să-şi imagineze cineva un batalion de militari de 55-60 de ani”

Nicolae Ciucă a explicat şi de ce creşterea vârstei de pensionare nu este o opţiune pentru militari şi a adus aminte că aceştia au pensii militare de stat încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Ministrul Apararii Nicolae Ciuca a facut declaratii in contextul discutiilor privitoare la potentiala cresterea graduala a varstei de pensionare in Romania.

Ciuca a spus ca, in momentul de fata, nu se pune problema modificarii pensiilor militarilor, si a asigurat ca nu va creste varsta de pensionare a cadrelor militare, oferind si explicatii care sa clarifice de ce acest lucru nu este posibil.

„De la Alexandru Ioan Cuza incoace militarii au beneficiat de pensie militara de stat, ca o masura compensatorie pentru tot ceea ce inseamna privarea de anumite drepturi si libertati democratice, pentru tot cceea ce inseamna sacrificiul si disponibilitatea militarilor de a servi tara indiferent de conditii si de misiune, si, in acest sens, apreciez si sprijinul politic pentru ca pensiile militare sa nu intre in categoria pensiilor speciale.

Nicolae Ciucă: „Imaginaţi-vă un batalion de soldaţi de 55-60 de ani”

Si nu vorbesc doar despre pensiile militarilor din Ministerul Apararii Nationale, ci vorbesc despre pensiile tuturor celor ce fac parte din sistemul national de aparare si siguranta nationala”, a spus ministrul Apararii, intr-o interventie la Antena 3.

Ciuca a insistat asupra dificultatilor pe care le-ar putea genera cresterea varstei de pensionare la militari.

„Sa se gandeasca cineva, sa faca un exercitiu de imaginatie si sa vada undeva un batalion cu militari intre 55 si 60 de ani. Noi nu avem numai functii birocratice si administrative, sunt si din acelea, dar sunt putine. Armata se caracterizeaza prin dinamism, prin stare de operativitate, prin energie, prin forta”, a mai declarat ministrul Apararii.

Citeşte şi: Florin Cîţu explică de ce România a avut cea mai mare creştere economică. „Asta a fost cheia succcesului”