Nicolae Ciucă: „Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. Din toamnă vom putea folosi gaz lichefiat american „

Nicolae Ciucă a declarat că România nu este în riscul de a rămâne fără gaz şi că avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, astfel că din toamnă vom putea folosi gaz lichefiat american.

06 mart. 2022, 22:44
Nicolae Ciucă: „Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. Din toamnă vom putea folosi gaz lichefiat american „
Nicolae Ciucă a declarat că România nu este în riscul de a rămâne fără gaz

Nicolae Ciucă spune despre legea offshore că liderii coaliţiei şi-au asumat ca în perioada următoare să intre în Parlament.

Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaz, am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, cel al Greciei, al Bulgariei, la telefon. (..)

Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, se va întâmpla în luna iunie”, a spus premierul, afirmând că se doreşte ca în toamnă sa la finalul anului, să avem gaz injectat prin acest interconector şi vom putea folosi gaz lichefiat injectat prin terminalul de la Alexandroupoli”.

Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă, reacţie la ameninţările Rusiei: „Degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică”

Nicolae Ciucă: „Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz”

Întrebat dacă România va reuşi să folosească gaz lichefiat american, premierul a răspuns: ”Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”.

Despre momentul când România va putea extrage gaz din Marea Neagră, premierul a amintit că angajamentul pe care liderii coaliţiei şi l-au asumat este ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament, şi a precizat că ”nu este vorba de mai muilt de o lună, maxim două”.

Şeful Executivului a confirmat că discuţiile, la acest moment, pe legea offshore, este cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părţi: ”Este win-win. (..) Cifrele sunt cele pe care le-aţi spus dumneavoastră. Cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt cei care susţin şi argumentează proiectul, nu mă pricep la energie şi nu pot să spun dacă este nevoie să fiu eu mulţumit.

Trebuie să fie o lege care să asigure trecerea la exploatarea gazelor, iar România să fie beneficiarulul acestui proiect”, a adăugat el.

Nicolae Ciucă: „Suntem obligaţi să punem în aplicare deciziile”

Întrebat duminică seară, într-o emisiune televizată, dacă în România există firme ruseşti care alimentează financiar Kremlinul în această perioadă de război, premierul Nicolae Ciucă a precizat că trei firme şi două persoane fizice au fost identificate în acest sens şi supuse sancţiunilor.

Instituţia care se ocupă de această problemă este ANAF-ul şi, desigur celelalte instituţii şi până în momentul de faţă au fost identificate trei entităţi şi două persoane fizice. Intră sub sancţiuni pe mâna autorităţilor din România. Suntem obligaţi să punem în aplicare deciziile care au fost luate la nivelul Uniunii Europene”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Conform premierului, ministrul Finanţelor l-a anunţat că bunurile celor cinci au fost blocate „imediat ce au fost identificate”.