Nicolae Ciucă: „Pentru anul 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut”

Premierul Nicolae Ciucă a participat la prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti 2023, unde a anunțat că pentru anul 2023, a fost alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut.

31 ian. 2023, 20:37
Nicolae Ciucă: „Pentru anul 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut”

Premierul României, Nicolae Ciucă, a fost prezent astăzi la prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti 2023, unde a spus că rolul cercetării ştiinţifice este fundamental în existenţa oricărei societăţi moderne, motiv pentru care bugetul cercetării pentru acest an, este mai mare cu 70% comparativ cu 2022.

Citiți și: Nicolae Ciucă, despre rotaţia premierilor: „Se va face ca în protocol, vă asigur” 

Preşedintele PNL i-a felicitat pe cei care au organizat evenimentul care a avut loc la Ateneul Român, despre care a spus că și-ar dori să devină o tradiție prin care să le fie recunoscute peformanțele cercetătorilor din țara noastră.

Nicolae Ciucă: „Să construim viitorul acestei ţări cu ajutorul cercetării ştiinţifice şi a inovării!”

„Sunt onorat să deschid în această seară prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti, moment de referinţă prin care celebrăm performanţa cercetătorilor români. Felicitări domnului ministru Burduja şi personalului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru iniţiativă. Îmi doresc ca acest eveniment să devină o tradiţie prin care să recunoaştem meritele celor care construiesc România Viitorului. Aşa au făcut Emil Palade, Henri Coandă, Ana Aslan, Victor Babeş, Ştefania Mărăcineanu, Petrache Poenaru, Traian Vuia, Horia Hulubei si mulţi alţii, aşa trebuie să facem şi noi. Să construim viitorul acestei ţări cu ajutorul cercetării ştiinţifice şi a inovării. Dumneavoastră sunteţi cei care continuaţi munca lor şi adăugaţi noi dimensiuni procesului de consolidare a naţiunii române şi a statului român, a afirmării destinului nostru european,  împingând mai departe frontiera ştiinţei şi contribuind la creşterea prestigiului României în lume. Rolul cercetării ştiinţifice este fundamental în existenţa oricărei societăţi moderne. Avem nevoie de cercetare”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul României a anunțat că Guvernul va aloca cercetării un buget mai mare cu 70% față de 2022.

„Tehnologiile avansate necesită o înţelegere profundă şi subtilă, atât în ceea ce priveşte dimensiunea materială, cât şi în ceea ce priveşte dimensiunea umană a existenţei.  Cercetarea şi inovarea sunt elementele principale în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar Guvernul pe care îl conduc tratează acest domeniu cu maximă seriozitate. Suntem martorii celei de-a patra revoluţii industriale, iar investiţia în cercetare şi inovare este cheia pentru a fi competitivi în economia globală.  De aceea, pentru anul 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut. Aşa cum ne-am asumat în programului de guvernare, în anul 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din produsul intern brut. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiţii în valoare de 60 de miliarde de lei, conform planului naţional aprobat în septembrie anul trecut de Guvernul României. Aceste investiţii se vor întoarce înapoi prin creştere economică, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor românilor”, a adăugat premierul României.

Citiți și: Nicolae Ciucă anunță că PIB-ul României a crescut cu aproximativ 50 miliarde de euro în 2022: ”Este o creștere semnificativă”