Nicolae Ciucă predă funcția de premier către PSD în data de 26 mai. Șeful PNL nu vrea să revină la Ministerul Apărării – SURSE

Mai sunt doar câteva zile până la rotativa guvernamentală. Nicolae Ciucă își va depune mandatul de premier în data de 26 mai, iar funcția va fi predată către PSD, așa cum prevede protocolul alianței de guvernare dintre PSD, PNL și UDMR, au declarat surse politice.

16 mai 2023, 13:18
Nicolae Ciucă predă funcția de premier către PSD în data de 26 mai. Șeful PNL nu vrea să revină la Ministerul Apărării – SURSE

Nicolae Ciucă nu vrea să revină nici la Ministerul Apărării, însă se gândește la varianta de a deveni vicepremier în viitorul Guvern, au mai spus surse politice pentru Știrile ProTv.

”Nu am luat o decizie privind viitorul meu, mă gândesc și la funcția de vicepremier, nu e sub demnitatea mea. Clar nu iau apărarea”, ar fi spus Nicolae Ciucă într-o întâlnire cu liderii PNL.

PNL și PSD se reunesc, marți, în ședințe separate, pentru a decide ce ministere vor fi comasate. Mai mult, o ședință a coaliției de guvernare ar putea fi organizată miercuri.

Cele mai dorite posturi sunt cele care au finanțare consistentă din bani europeni, cum ar fi cele de la Ministerul Transporturilor sau Ministerul de Interne, cu rol decisiv în organizarea alegerilor de anul viitor.

Marcel Ciolacu vrea un guvern cu mai puține posturi. Tot vicepremier ar putea fi Marian Neacșu, un alt apropiat al liderului PSD.

Nicolae Ciucă: PNL nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, înainte de ședința PNL, că partidul său nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie. Mai mult, premierul a subliniat că liberalii trebuie să asigure echilibrul și guvernarea pentru că țara şi cetăţenii au nevoie de asta.

„Să ne înţelegem cât se poate de clar: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie. Nu avem absolut nimic nevoie în acest moment decât să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că rămânem într-un echilibru, astfel încât să asigurăm guvernarea ţării. Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva”, a declarat Nicolae Ciucă, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Întrebat dacă PNL cere ieşirea UDMR de la guvernare, Nicolae Ciucă a răspuns ferm: „Nu discutăm despre aşa ceva acum”.

De asemenea, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a transmis înaintea şedinţei, că este dispus să facă orice sacrificiu pentru România şi pentru partid.

„Sunt dispus să fac orice sacrificiu pentru România şi pentru PNL”, a spus Lucian Bode, după ce a fost întrebat dacă s-ar retrage din Guvern pentru a pregăti alegerile în partid.

După ce a fost întrebat dacă PNL va prelua Ministerul Transporturilor, Lucian Bode a spus: „PNL sigur că poate prelua acest portofoliu”.