Nicolae Ciucă, înainte de ședința PNL: ”Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva. PNL nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, înainte de ședința PNL, că partidul său nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie.

16 mai 2023, 12:56
Nicolae Ciucă, înainte de ședința PNL: ”Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva. PNL nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie”

Nicolae Ciucă, înainte de ședința PNL. Mai mult, premierul a subliniat că liberalii trebuie să asigure echilibrul și guvernarea pentru că țara şi cetăţenii au nevoie de asta.

Citește și Conducerile PNL şi PSD, convocate în şedinţă, înainte de rocada guvernamentală. Ce strategii are fiecare partid

Nicolae Ciucă, înainte de ședința PNL

„Să ne înţelegem cât se poate de clar: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie. Nu avem absolut nimic nevoie în acest moment decât să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că rămânem într-un echilibru, astfel încât să asigurăm guvernarea ţării. Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva”, a declarat Nicolae Ciucă, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Întrebat dacă PNL cere ieşirea UDMR de la guvernare, Nicolae Ciucă a răspuns ferm: „Nu discutăm despre aşa ceva acum”.

De asemenea, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a transmis înaintea şedinţei, că este dispus să facă orice sacrificiu pentru România şi pentru partid.

„Sunt dispus să fac orice sacrificiu pentru România şi pentru PNL”, a spus Lucian Bode, după ce a fost întrebat dacă s-ar retrage din Guvern pentru a pregăti alegerile în partid.

După ce a fost întrebat dacă PNL va prelua Ministerul Transporturilor, Lucian Bode a spus: „PNL sigur că poate prelua acest portofoliu”.

Totodată, ministrul de Interne a adăugat că Biroul Politic Naţional al PNL va decide ce mandat va da negociatorilor pentru rotativa guvernamentală.

Biroul Politic Naţional al PNL s-a întrunit, marţi, pentru a decide mandatul negocierilor din cadrul coaliţiei în vederea realizării rocadei guvernamentale.

PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă

Mai este foarte puțin timp până când va avea loc rotativa guvernamentală, iar liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă asupra noului program de guvernare și vin cu proiecte separate.

Nici până în aceste momente, PNL și PSD nu au un program de guvernare comun de la 1 iunie, atunci când conducerea Executivului va fi preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Între timp, partidele politice se întrec separat în promisiuni precum scutirea de taxe a pensiilor mai mici de 3.000 de lei, ieftiniri la alimente și chiar majorări de salarii.

Surse guvernamentale afirmă faptul că principalul motiv al neînțelegerilor dintre liberali și social-democrați este taxarea. Tensiuni sunt și în discuțiile privind împărțirea ministerelor viitorul Cabinet condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Săptămâna aceasta coaliția de guvernare urmează să aibă o ședință în care trebuie să stabilească ultimele detalii legate de rocada guvernamentală, însă până atunci luni și marți, în cadrul fiecărui partid, dar și între liderii acestora au loc negocieri intense.

Cât despre programul de guvernare de la 1 iunie, PNL anunță, printr-un proiect separat de PSD, că susține sistemul de pensii bazate pe contributivitate, scutirea de impozit pentru cele mai mici de 3.000 de lei, dar și stimulente pentru cei care vor să lucreze și după pensie.

Mai mult, în ceea ce privește salariile românilor liberalii au subliniat că doresc reducerea contribuțiilor CAS și eliminarea supraimpozitării pentru cei care lucrează part-time, iar cei care au un al doilea loc de muncă să fie scutiți de taxe.

Ce promite PNL în noul program de guvernare:

 • Pensiile de până la 3.000 de lei să fie neimpozitate;
 • Pensii publice doar pe principiul contributivității;
 • Introducerea unui sistem de stimulente pentru pensionarii pentru limită de vârstă care doresc să rămână în activitate;
 • Promovarea activă a soluțiilor alternative de creștere a veniturilor la pensie;
 • Majorarea contribuțiilor individuale la Pilonul II de pensii, în contextul reducerii contribuțiilor de asigurări sociale
 • Ce vrea PNL să schimbe la salarii
 • Creşterea salariului minim
 • „Scutirea fiscală temporară” pentru 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților
 • Reducerea PROGRESIVĂ a asigurărilor sociale
 • 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;
 • 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obțin și venituri din salarii;
 • Contracte part-time impozitate la numărul de ore lucrate

Citește și PNL are program de guvernare social-democrat: promite 45.000 de euro pentru construirea unei case, vouchere de 250 de lei şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei