Nicolae Ciucă prezintă măsurile pregătite de Guvernul României pentru a preveni tragedii precum atacurile din Belgrad: ”Este clar că nu doar un set de măsuri poate să rezolve aceste probleme”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că a transmis omologului său sârb condoleanţe pentru tragedia care a avut loc într-o şcoală din Belgrad şi a adăugat că Guvernul României pregătește deja măsuri pentru a preveni astfel de evenimente în țara noastră.

05 mai 2023, 19:42
Nicolae Ciucă prezintă măsurile pregătite de Guvernul României pentru a preveni tragedii precum atacurile din Belgrad: ”Este clar că nu doar un set de măsuri poate să rezolve aceste probleme”

Ciucă a declarat că, pentru combaterea şi prevenirea violenţei în şcolile din ţara noastră, au fost create grupuri de lucru formate din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Dezvoltării, care lucrează la elaborarea unui set de măsuri ce trebuie luate în sistemul de educaţie.

„Există o adevărată dezbatere pe acest subiect. Au fost dezbateri legate de ceea s-a întâmplat sigur, Doamne fereşte, nici nu ne dorim să avem astfel de incidente în şcoli, dar sunt anumite fapte care s-au petrecut şi în şcolile din România. La nivelul Ministerului Educaţiei împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv cu Ministerul Dezvoltării, sunt grupuri de lucru care analizează şi identifică măsurile care trebuie luate în sistemul de educaţie din ţara noastră. Împreună cu noi astăzi (la Piatra Neamţ – n.r.) a fost şi doamna ministru a Educaţiei. Este clar că nu doar o măsură sau un set de măsuri poate să rezolve aceste probleme. Este vorba de o legătură între ceea ce înseamnă educaţia în familie, în şcoală, în societate, măsurile de prevenţie care trebuie luate instituţional şi desigur sunt aceste aspecte de prevenire, din ce am înţeles din primele date de la aceste grupuri de lucru, care sunt cele mai importante şi care stau pe masa celor trei instituţii”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat vineri la Piatra Neamţ ce măsuri vor fi luate în şcolile din ţara noastră pentru a preveni incidente, în contextul ăn care un elev de 13 ani a împuşcat mortal opt colegi şi un gardian la o şcoală din Belgrad.

Şeful Executivului a adăugat că „este tragic ce s-a întâmplat. Îmi exprim, încă  o dată, regretul şi transmit condoleanţe omologului din Serbia”.

Citește și: Premierul Ciucă, despre comasarea alegerilor: ”Căutăm soluții. Peste două treimi dintre români sunt de acord”

„Este o chestiune atât de gravă, încât o măsură anunţată acum în faţa microfoanelor nu rezolvă problema”, a completat Ciucă.

Chestionat care ar fi cea mai rapidă soluţie identificată de Guvern privind combaterea violenţei în şcoli, prim-ministrul liberal a replicat: „Aştept ca acest măsuri să fie furnizate de grupul de lucru de la instituţiile care au în responsabilitate aceste atribuţii”.

„Nu le avem în momentul de faţă, nu le am în momentul de faţă. Nu pot să le comunic”, a conchis Nicolae Ciucă.

Miercuri, un elev de 13 ani a împuşcat mortal opt colegi şi un gardian la o şcoală din Belgrad, un atac care a şocat ţara din Balcani. Poliţia l-a identificat pe atacatorul de miercuri Kosta Kecmanovic şi a afirmat că era elev al şcolii din 2019. Poliţiştii au declarat că el a folosit două dintre armele tatălui său pentru atacul pe care l-ar fi plănuit de o lună.

De asemenea, cel puţin opt persoane au fost ucise şi 13 rănite într-un atac armat, vineri, în apropierea unui oraş din Serbia, la circa 60 de kilometri sud de Begrad, a relatat presa de stat, la doar o zi de la atacul armat de la şcoala din capitală în urma căruia au murit nouă persoane, potrivit The Guardian. Autorul atacului armat a fost prins.

Citește și: Marius Budăi a cerut oficial Comisiei Europene eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii. Când cresc pensiile românilor