Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: Căutăm soluţii pentru constituirea unui element de comandă şi control pe mare

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Armatei Române, spune că la Summitul NATO de la Varşovia nu au fost purtate discuţii despre crearea unei flote aliate la Marea Neagră, însă s-a vorbit despre interoperabilitatea aliaţilor riverani Turcia, Bulgaria şi România şi astfel se caută soluţii pentru constituirea unui element de comandă şi control pe mare.
Filip Stan
21 oct. 2016, 13:25
Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: Căutăm soluţii pentru constituirea unui element de comandă şi control pe mare

„Este vorba despre o iniţiativă de consolidare a prezenţei NATO în Marea Neagră, iar acest demers urmează să fie foarte bine determinat de către ţările riverane, de către cele trei ţări NATO riverane Mării Negre. Este vorba despre Turcia, Bulgaria şi România. În acest moment, există discuţii la nivel de experţi pentru a se găsi formula tehnică prin care să existe constituirea acelui element de comandă şi control în măsură să planifice şi să coordoneze prezenţa şi pregătirea tuturor mijloacelor maritime–navale în Marea Neagră. Fie că este vorba despre mijloacele celor trei ţări, fie că este vorba despre prezenţa celorlalte capabilităţi maritime ale NATO care pot intra în Marea Neagră pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire şi instruire astfel încât să se poată identifica acel parcurs prin care să contribuim la crearea sistemului, acelui networking prin care să oferim capabilităţile de răspuns, să oferim interoperabilitatea şi reacţia, şi răspunsul NATO la orice fel de ameninţare sau provocare”, a declarat generalul Nicolae Ciucă, în cadrul conferinţei Strategic Military Partner, organizată sub egida NATO.

La rândul său, generalul Denis Mercier, şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare din cadrul NATO, spune că exerciţiile ruse desfăşurate în apele internaţionale cu scenarii care nu sunt notificate trebuie interzise dacă este demonstrat un comportament agresiv.

„Orice acţiune care poate demonstra un comportament agresiv trebuie interzisă, pentru că poate escalada tensiunile dintre naţiunile noastre. Orice ţară poate avea o prezenţă maritimă. Întrebarea este ce există în spatele unui astfel de comportament. Am văzut uneori un comportament agresiv şi de aceea este foarte important să continuăm să avem discuţii la diferite niveluri cu Rusia”, a declarat generalul Denis Mercier, arată News.ro.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, în 8 octombrie, că o eventuală înfiinţare a unei flote NATO la Marea Neagră ar provoca tensiuni suplimentare şi „inutile” în regiune, iar brigada multinaţională de la Craiova este un „pretext” pentru dislocarea unor forţe puternice ale Alianţei în vecinătatea Rusiei.

„Dacă aţi înfiinţa o astfel de flotă – nu e un secret, din ce înţeleg, că va fi o flotă NATO -, ar provoca tensiuni suplimentare şi inutile în această regiune din mai multe motive, precum convenţiile care limitează prezenţa străină din regiune, cum ar fi Convenţia de la Montreux”, a spus diplomatul.

El a adăugat că astfel de iniţiative nu pot avea efecte benefice pentru regiunea Mării Negre. „Întreaga planetă a devenit destul de mică. Vedem că tensiuni într-o zonă pot influenţa şi alte zone îndepărtate, dar în această regiune relativ mică, nu considerăm că o concentrare suplimentară a forţelor NATO poate avea evoluţii pozitive”, a spus el.

În ceea ce priveşte brigada multinaţională care va fi înfiinţată la Craiova, Kuzmin a spus că este doar un pretext pentru ca NATO să organizeze exerciţii în vecinătatea Rusiei şi să aducă echipamente grele în regiune.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Mihai Leu, primele cuvinte de pe patul de spital. Ce spune despre starea lui de sănătate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață