Nicolae Ciucă: „SRI este o instituţie modernă, care a învăţat deja să se adapteze şi să funcţioneze într-un lume a incertitudinii şi evoluţiilor constante”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, că SRI este ”o instituţie fundamentală pentru funcţionarea şi performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă şi nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit”.

28 mart. 2023, 14:46
Nicolae Ciucă: „SRI este o instituţie modernă, care a învăţat deja să se adapteze şi să funcţioneze într-un lume a incertitudinii şi evoluţiilor constante”

SRI este o instituţie modernă, care a învăţat deja să se adapteze şi să funcţioneze într-un lume a incertitudinii şi evoluţiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunităţi de promovare a intereselor naţionale, potrivit premierului Ciucă.

Premierul Ciucă afirmă, la 33 de ani de existenţă a Serviciului Român de Informaţii, că este ”o instituţie fundamentală pentru funcţionarea şi performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă şi nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit, alături de tot instrumentarul hibrid al secolului XXI”.

„Ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare alertă a noilor tehnologii – aliat, motor de creştere economică dar şi sursă de vulnerabilităţi. Cu atât mai mult astăzi, când am intrat în al doilea an al războiului de agresiune pe scară largă al Federaţiei Ruse în Ucraina, care aduce nenumărate provocări şi riscuri şi pentru România. Şi o vedem zi de zi, prin acţiunile hibride îndreptate directşi către cetăţeni, nu numai în Republica Moldova, stat unde avem interese şi responsabilităţi speciale, ci şi aici, în România, împotriva propriilor noştri cetăţeni”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Şeful Executivului arată că ”comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse pune sub presiune valorile, interesele şi obiectivele naţionale, coeziunea noastră societală”. ”Suntem responsabili pentru apărarea drepturilor fundamentale ale fiecărui cetăţean, a demnităţii, alegerilor şi proprietăţii sale. De aceea, ţinta predilectă a atacurilor hibride vizează construcţia încrederii, prestigiul şi relevanţa statului, a instituţiilor sale în percepţia societăţii şi a fiecărui individ. Serviciul Român de Informaţii este primul chemat să asigurare securitatea celor trei componente – stat, societate şi cetăţean”, afirmă premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă mai spune că ”Strategia Naţională de Apărare a Ţării plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor publice, recunoscând importanţa legăturii între stat-societate-cetăţean, drept o constantă a interesului şi demersurilor publice”.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţa de evaluare a stadiului măsurilor adoptate de SRI în contextul războiului din Ucraina

”Acest fapt determină nevoia unei şi mai acute manifestări de adaptabilitate, flexibilitate, rezilienţă şi predictibilitate, pentru a putea să transmitem cetăţenilor, fiecărui cetăţean român, sentimentul de stabilitate şi continuitate, de siguranţă pentru sine şi familia sa, fiecărei companii certitudinea prezevării activităţii sale şi fiecărui investitor perspectiva de a câştiga în şi împreună cu România, acum şi în viitor. Bătălia pe care o ducem astăzi în războiul hibrid pe care-l purtăm zi de zi este cea pentru construcţia, menţinerea şi susţinerea credibilităţii acţiunii noastre în ochii cetăţeanului. Iar dezideratul asigurării vieţii libere şi prospere a românilor nu poate fi atins decât prin rezilienţă, printr-un răspuns adaptat şi eficient în faţa provocărilor actuale, prin susţinerea populaţiei şi a societăţii faţă de acţiunea instituţiilor statului”, spune şeful Executivului.

Ciucă arată că ”SRI este o instituţie modernă, care a învăţat deja să se adapteze şi să funcţioneze într-un lume a incertitudinii şi evoluţiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunităţi de promovare a intereselor naţionale”.

Este firesc, aşadar, să respectăm şi să preţuim inteligenţa, discreţia şi performanţa, să recunoaştem şi să salutăm eforturile constante făcute şi să manifestăm respectul datorat faţă de demnitatea cadrelor sale de elită. Iar recunoaşterea nu se poate face decât prin condiţiile de funcţionare, prin statut. Prin salutarea astăzi a eficienţei şi profesionalismului, calităţii produselor sale şi a eforturilor de anticipare, a impactului pe care îl aveţi la nivelul susţinerii deciziilor strategice. Patriotism, Onoare şi Profesionalism sunt valori recunoscute ale Serviciului, pe care le-am remarcat şi în activitatea din ultimul an. Îi felicit pe lucrătorii SRI pentru devotamentul şi abnegaţia dovedite în fiecare zi, pentru cunoaşterea pe care o oferă zi de zi nouă, beneficiari ai activităţii lor şi decidenţi, dar şi, indirect şi discret, fiecărui cetăţean român. Sunt onorat să recunosc sacrificiile şi limitările personale pe care le asumă angajaţii acestui Serviciu pentru a menţine echidistanţa, discreţia şi preeminenţa legii în toate acţiunile şi în domeniile extrem de importante în care experienţa şi expertiza le este reclamată. La mulţi ani!”, mai spune premierul în mesaj.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis a promulgat modificarea legii privind protecţia avertizorilor în interes public